StoryEditor

Volebná komisia oficiálne potvrdila víťazstvo Borisova v Sofii

07.11.2005, 08:32
Autor:
TASRTASR

Novým starostom bulharskej metropoly Sofie sa po sobotňajšom druhom kole regionálnych volieb stal bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra, známy bojovník proti mafii a exbodyguard komunistického vodcu Todora Živkova - Bojko Borisov.
Oficiálne to dnes potvrdila ústredná volebná komisia v bulharskom hlavnom meste. Štyridsaťšesťročný bývalý generál na dôchodku v sobotu získal 68,5 percenta hlasov. Jeho rivalka a kandidátka vládnucich socialistov - právnička a poslankyňa Tatjana Dončevová získala 31,3 percenta hlasov. Podľa informácií ústrednej volebnej komisie bola účasť vo voľbách veľmi nízka - k urnám pristúpilo len približne 24 percent z oprávnených voličov.
Post primátora metropoly je v Bulharsku považovaný za veľmi dôležitý, až rozhodujúci na vnútropolitickej scéne. Borisovovi sa podarilo zvíťaziť aj vďaka tomu, že centristické vládnuce hnutie a aj pravicové strany požiadali svojich voličov po prvom kole volieb, aby v sobotu odovzdali svoj hlas práve jemu.
Borisov sa narodil v roku 1959. Po páde komunistického režimu bol napríklad zodpovedný aj za bezpečnosť exkráľa Simeona Sakskoburggotského, ktorý sa vrátil do krajiny z exilu v roku 1996. Keď sa stal bývalý monarcha bulharským premiérom, nastúpil Borisov do funkcie tajomníka na ministerstve vnútra a vyhlásil boj mafii.
Bývalý generál chce vo funkcii starostu riešiť najpálčivejšie problémy Sofie a to korupciu, dopravu, výstavbu a problémy s odvozom odpadkov.
Nový primátor vystrieda vo funkcii Stefana Sofijanského, ktorý sa funkcie vzdal, aby sa mohol stať poslancom republikového parlamentu. Proti doterajšiemu primátorovi vedú bulharské orgány vo viacerých prípadoch vyšetrovania z podozrenia korupcie pri výstavbe domov a iných objektov v meste.
Od pádu komunizmu bolo bulharské hlavné mesto vždy pod kontrolou pravicových strán. Druhé kolo bolo potrebné, potom čo v prvom uplynulý víkend z pôvodných 15 kandidátov na post starostu Sofie ani jeden z nich nezískal potrebnú väčšinu 50 percent hlasov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 12:05