StoryEditor

Lukič súhlasil so svojim vydaním pred haagsky trestný tribunál z Argentíny

10.08.2005, 12:08
Autor:
TASRTASR

Podozrivý bosnianskosrbský vojnový zločinec Milan Lukič súhlasil s vydaním svojej osoby z Argentíny pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), informovali v utorok argentínske médiá.
Lukiča (37) zatkli v pondelok Buenos Aires. V utorok sa pred sudcom priznal k používaniu falošných dokladov a zriekol sa svojho práva vzniesť námietku voči vydaniu, uviedla argentínska štátna agentúra Telam.
Sudca Jorge Urso dal súhlas k jeho vydaniu v rámci medzinárodnej zmluvy, ktorá sa vzťahuje na podozrivých zo spáchania zločinov proti ľudskosti. Lukič zotrvá vo väzbe argentínskej federálnej polície do ukončenia procesných úkonov extradície.
Lukiča zadržali na základe medzinárodného zatykača skoro ráno v obytnej štvrti hlavného mesta Buenos Aires. V roku 2000 haagsky tribunál obžaloval Lukiča, jeho bratranca Sretena Lukiča a Mitara Vasiljeviča za vojnové zločiny proti nesrbskému civilnému obyvateľstvu počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95.
ICTY viní Lukičovu skupinu z vrážd asi 150 ľudí v oblasti Višegradu na východe Bosny neďaleko jeho rodného mesta Foca. V Srbsku ho uplynulý mesiac odsúdili v neprítomnosti na 20 rokov väzenia za účasť na únose a vraždách 16 moslimov v roku 1993 na srbskobosnianskych hraniciach. Ešte v roku 1994 ho zatkli v Belehrade, avšak krátko na to bol prepustený.
Bosnianskosrbská polícia podnikla vlani v Lukičovom rodnom dome raziu. Jeho brata polícia usmrtila, keď sa snažil jej príslušníkom odporovať.
V Argentíne už tento rok zadržali ďalšieho z unikajúcich srbských vojnových zločincov Nebojsu Miniča. Vypátrali ho v máji v západnom meste Mendoza po tipe organizácie Human Rights Watch (HRW).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 06:45