StoryEditor

USA plánujú zrýchliť dodávky zbraní do Iraku

05.10.2007, 08:04
Autor:
SITASITA
Americký minister obrany Robert Gates vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty americké hľadajú spôsoby akými by zrýchlili dodávky zbraní irackým bezpečnostným silám a potvrdil, že súčasný systém je príliš pomalý.

Jeho vyhlásenie nasleduje po kritike irackého prezidenta Džalála Talabáního, ktorý povedal, že Irak musel pre svoju políciu nakúpiť od Číny ľahkú vojenskú techniku v hodnote 100 miliónov amerických dolárov, pretože zbrojní producenti USA nemohli dostatočne rýchlo splniť iracké požiadavky. Gates sa neobáva nakupovania zbraní od Číny, ale bol znepokojený, že zahraničný vojenský predajný (FMS) systém USA je pri doručovaní zbrojných zásielok zákazníkom príliš pomalý. "Toto je problém, na ktorý sa musíme zamerať a zistiť čo môžu Spojené štáty americké urobiť, aby boli zodpovednejšie a mohli rýchlejšie reagovať na požiadavky našich priateľov," povedal. "Nanešťastie nebol program FMS vytvorený pre poskytovanie pohotovostných alebo krátkodobých zásielok, ako je tomu v prípade Iraku. Snažíme sa problém vyriešiť," dodal.
Doručovanie zásielok sa znížilo z jedného roka na 150 dní a vojsko dúfa, že sa mu dĺžku dodania podarí skrátiť na 120 dní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:27