StoryEditor

Minister financií ČR odmietol správu poľského parlamentu o kauze Unipetrol

27.09.2005, 18:04
Autor:
TASRTASR

radujúci predseda českej sociálnej demokracie a minister financií Bohuslav Sobotka dnes odmietol v pondelok zverejnenú správu poľskej parlamentnej vyšetrovacej komisie o kauze Unipetrol/PKN Orlen.
V správe sa okrem iného konštatuje, že český štát mohol pred rokom a pol predať chemický koncern Unipetrol o 5 miliárd Kč výhodnejšie, ale pod tlakom skupiny Agrofert českého podnikateľa Andreja Babiša česká vláda predala koncern za nižšiu sumu poľskému pološtátnemu koncernu PKN Orlen.
Sobotka v rozhovore pre Český rozhlas konštatoval, že o žiadnej o 5 miliárd Kč vyššej ponuke než bolo zo strany PKN Orlen nevie, preto správa poľského parlamentu v ňom nevyvoláva dôveru. Poliaci za väčšinový 63-% podiel Unipetrolu zaplatili 13,05 miliardy Kč. Spolu s ďalšími položkami výsledná cena predstavuje 15 miliárd Kč.
Ako minister vysvetlil, predbežné nezáväzné ponuky, ktoré vláda v minulosti dostala, sa pohybovali v intervale 7 až 16 miliárd Kč. Po tom, ako vláda zo strategických a bezpečnostných dôvodov neakceptovala záujem firiem z Kazachstanu, Ruska a spoločnosti Penta, sa do užšieho výberu dostala firma Shell, maďarský MOL a poľský PKN Orlen. Konečnú ponuku predložili iba Poliaci.
Český kabinet rozhodol o predaji Unipetrolu pred 18 mesiacmi a za predaj hlasovali ministri zo všetkých troch koaličných strán. Sobotka preto odmieta snahu koaličnej KDU-ČSL o vznik českej parlamentnej vyšetrovacej komisie.
Kauza Unipetrol do Česka vtrhla vďaka záznamom skrytej kamery, ktorá zachytila dôverné rozhovory medzi poľským lobbistom Jackom Spyrom a dnes už bývalým šéfom sekretariátu českého premiéra Zdenkom Doleželom. Tieň podozrenia je na politikoch ČSSD, ktorí údajne mohli zasahovať do privatizácie Unipetrolu a mohli sa dopustiť korupčného konania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 01:42