StoryEditor

TÚ očakáva prudký rozvoj vysokorýchlostného internetu

21.12.2005, 17:23
Autor:
TASRTASR
Telekomunikačný úrad v 1. polovici roka 2006 zverejní výzvu na predkladanie ponúk do výberového konania o pridelenie frekvencií v pásmach GSM 900, 1800 MHz a UMTS pre tretieho mobilného operátora. Medzi ďalšie očakávané udalosti v nasledujúcom roku patrí spustenie prenositeľnosti čísla.

Telekomunikačný úrad (TÚ) SR v 1. polovici roka 2006 zverejní výzvu na predkladanie ponúk do výberového konania o pridelenie frekvencií v pásmach GSM 900, 1800 MHz a UMTS pre tretieho mobilného operátora.
Medzi ďalšie očakávané udalosti v nasledujúcom roku z pohľadu TÚ patrí spustenie prenositeľnosti čísla v pevných aj mobilných sieťach alebo začatie prevádzky mobilnej siete 3. generácie (UMTS).
Z pohľadu prístupu na internet očakáva TÚ, že rok 2006 prinesie prudký rozvoj vysokorýchlostného internetu v SR, čoho dôsledkom bude výrazné zvýšenie počtu užívateľov a zákazníkov. Podniky budujúce FWA v pásme 3,5 GHz budú poskytovať verejnú telefónnu službu a vysokorýchlostný internet vo všetkých krajských a postupne aj okresných mestách, čo bude znamenať skvalitnenie služieb a zníženie cien. Vysokorýchlostný prístup do siete internet prostredníctvom technológií ADSL a WiMAX bude prístupný vo všetkých okresných mestách.
"Ďalej očakávame, že Slovak Telecom (ST) prestane v zmysle právoplatných rozhodnutí TÚ viazať poskytovanie služby ST DSL na poskytovanie verejnej telefónnej služby," povedal hovorca TÚ Roman Vavro. ST začne v budúcom roku podľa TÚ uplatňovať ceny za prepojenie na základe nákladového modelu.
Medzi nemenej dôležité a očakávané udalosti označil Vavro aj fakt, že prvá spoločnosť podpíše zmluvu na základe referenčnej ponuky na uvoľnený prístup k účastníckemu vedeniu a začne poskytovať verejnú telefónnu službu prostredníctvom pevnej siete bez potreby účastníka mať zmluvu aj s ST.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 03:02