StoryEditor

Padol definitívny súhlas so znížením cien roamingu

07.06.2007, 11:05
Autor:
TASRTASR
Rada Európskej únie pre telekomunikácie dnes schválila návrh na zníženie cien za roamingové hovory, na ktorom sa v máji dohodli zástupcovia Európskeho parlamentu a nemecké predsedníctvo v EÚ.

Išlo o posledný krok v celom procese a vstupu nariadenia do platnosti tak už nič nebráni. Stať by sa tak malo do konca júna.
Všetci mobilní operátori budú musieť v priebehu mesiaca od oficiálneho zavedenia cenových stropov informovať svojich zákazníkov o cenách roamingových hovorov v rámci terajšej tarifikácie, ako aj o nových sadzbách, ktoré nesmú prevýšiť stanovený strop garantovaný tzv. eurotarifou.
Zákazníci budú mať následne dva mesiace na to, aby sa rozhodli, či si chcú ponechať svoju súčasnú tarifikáciu, alebo chcú prejsť na eurotarifu. Ak počas tohto obdobia neoznámia svojmu operátorovi vlastné rozhodnutie, zákazníci so štandardnou zmluvou (t.j. bez špeciálnych roamingových taríf) prejdú automaticky na eurotarifu, zatiaľ čo zákazníci, ktorých zmluva už zahŕňa osobitné podmienky pre roamingové hovory, zostanú automaticky pri svojej pôvodnej zmluve. Zákazníci tak budú môcť profitovať z nižších cien už v auguste.
Zníženie cien roamingu sa bude týkať obdobia 3 rokov. V prvom roku platnosti cenovej regulácie bude maloobchodná cena maximálne 49 eurocentov za minútu odchádzajúceho hovoru a 24 eurocentov za minútu prichádzajúceho hovoru. V druhom roku tieto ceny klesnú na 46 resp., 22 eurocentov a v treťom na 43 resp., 19 eurocentov. Strop pre veľkoobchodné sadzby sa stanoví v prvom roku na 30 eurocentov s následným znížením v druhom roku na 28 a v treťom na 26 eurocentov.
Platnosť nariadenia vyprší po 3 rokoch, pokiaľ Európska komisia (EK) pred jeho vypršaním nepredloží parlamentu a Rade EÚ návrh na jeho predĺženie.
Medzi jednotlivými členskými krajinami existujú momentálne v poplatkoch za roaming obrovské rozdiely, čo podľa EK dokazuje, že trh potrebuje nápravu. Zatiaľ čo najnižšou cenou za roaming bolo podľa minuloročného porovnania nákladov 20 eurocentov za štvorminútový telefonát zákazníka fínskeho mobilného operátora počas pobytu vo Švédsku, najdrahším bol rovnako dlhý telefonát maltského zákazníka volajúceho v Lotyšsku, ktorý zaplatil 13 EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:43