StoryEditor

Airbus získal kontrakt na dodávku 43 lietadiel pre Indian

20.02.2006, 10:51

Európsky výrobca lietadiel Airbus získal kontrakt na dodávku 43 dopravných lietadiel pre indickú štátnu leteckú spoločnosť Indian. Predstavitelia oboch spoločností podpísali dohodu o dodávke lietadiel v celkovej hodnote 2,5 mld. USD v pondelok v New Delhi za prítomnosti indického premiéra Manmohana Singha a francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca, informoval generálny riaditeľ spoločnosti Airbus Noel Forgeard. Letecká spoločnosť Indian, ktorá len v decembri minulého roka zjednodušila svoje meno z predchádzajúceho Indian Airlines, na základe dohody kúpi lietadlá typu A320 a A319.
Indický sektor leteckej dopravy vykázal v posledných rokoch rast dopravy o 25 % až 30 % najmä vďaka rastúcej ekonomike a zvyšujúcim sa príjmom 300-miliónovej strednej vrstvy v krajine. V minulom finančnom roku, ktorý skončil 31. marca 2005, zaznamenala doprava pasažierov v krajine nárast o 22 %. Samotná spoločnosť Indian, ktorá je druhou najväčšou leteckou firmou v Indii po Jet Airways, však na domácom trhu naráža na silnú konkurenciu nízkorozpočtových prepravcov ako Air Deccan, Spice Jet, či Kingfisher Airlines. Letecká spoločnosť Kingfisher Airlines podpísala v nedeľu kontrakt s francúzskym výrobcom lietadiel ATR na dodávku 15 lietadiel ATR 72-500 v celkovom objeme 270 mil. USD. Aj pri podpise tohto kontraktu bol prítomný francúzsky prezident Jacques Chirac, ktorého dvojdňová návšteva v Indii by mala pomôcť k upevneniu vzťahov a spolupráce oboch krajín v mnohých oblastiach, od využívania jadrovej energie, cez výskum vesmíru a obranu až po vzdelávanie.
(1 USD = 31,464 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 16:33