StoryEditor

ÚFT posúdil vlani 59 povinných ponúk na prevzatie spoločností

08.07.2005, 19:35
Autor:
TASRTASR

V priebehu minulého roka posudzoval Úrad pre finančný trh (ÚFT) 59 povinných ponúk na prevzatie. Vyplýva to z Ročnej správy o stave kapitálového trhu v roku 2004, ktorú spracoval Úrad pre finančný trh.
Povinnú ponuku na prevzatie nariaďuje zákon o cenných papieroch a investičných službách. Cieľom jeho ustanovení je ochrana menšinových akcionárov. Podľa zákona o cenných papieroch a investičných službách môže právnická alebo fyzická osoba nadobúdať viac ako 33 %, 51 % alebo 67 % akcií emitenta spoločnosti len na základe verejnej ponuky, teda jej vyhlásením v periodickej tlači, ktorá uverejňuje burzové správy.
Navrhovatelia ponúk uskutočnili povinné ponuky na prevzatie podľa zákona o cenných papieroch buď z dôvodu prekročenia zákonom ustanoveného podielu na hlasovacích právach spojených s akciami jedného emitenta, alebo na základe rozhodnutia valného zhromaždenia emitenta o tom, že akcie tohto emitenta prestanú byť kótované, resp. že s akciami tohto emitenta sa prestane obchodovať na burze cenných papierov.
V decembri minulého roku úrad posudzoval 11 povinných ponúk na prevzatie, čo predstavuje takmer 19 % z celoročného množstva ponúk na prevzatie. Neobvykle veľký záujem spôsobila skutočnosť, že emitenti mali záujem odísť z trhu burzy cenných papierov skôr, ako sa na uskutočnenie povinnej ponuky na prevzatie začne vyžadovať znalecký posudok v zmysle novely zákona o cenných papieroch, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:52