StoryEditor

Malta chce zaviesť euro od začiatku roku 2008

06.03.2007, 13:56
Autor:
TASRTASR

Malta sa usiluje vstúpiť do eurozóny od začiatku budúceho roku, hoci nespĺňa všetky kritériá.
Ako ďalej informujú nemecké internetové noviny Netzeitung, Európska komisia (EK) bude v máji skúmať, či sa Malta môže stať členom eurozóny. "Keď dospejeme k pozitívnemu hodnoteniu, komisia žiadosť Malty podporí," uviedol menový komisár EÚ Joaquín Almunia. Ministri financií by po pozitívnom stanovisku EK k žiadosti Malty, ktorú vedeniu spoločenstva doručila jej vláda koncom februára, rozhodli o členstve ostrova v eurozóne v júni.
Malta splnila najdôležitejšie kritérium pre vstup do zóny ešte v minulom roku. Deficit štátneho rozpočtu klesol na 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Avšak štátny dlh klesne pod hranicu 60 % HDP až v roku 2009.
V poslednej správe EK o plnení konvergentných kritérií Maltou z decembra minulého roku sa uvádza, že ostrovná republika neplní druhé hlavné kritérium pre vstup do eurozóny, nemá cenovú stabilitu. Jej ročná miera inflácie bola vlani vyššia ako 2 %.
Eurozóna má v súčasnosti 13 členov. Slovinsko do nej vstúpilo 1. januára tohto roku. Cyprus požiadal o vstup do spoločenstva o dva týždne skôr ako Malta.
Analytici očakávajú, že ďalším nasledujúcim vážnym uchádzačom o členstvo v eurozóne by malo byť Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 20:06