StoryEditor

Rast HDP podľa odhadov vo štvrtom kvartáli spomalil na 8 %

12.02.2007, 14:39
Autor:
SITASITA
Slovenská ekonomika podľa očakávaní analytikov v poslednom štvrťroku 2006 vo svojom raste oproti rekordnému tretiemu štvrťroku spomalila, naďalej by si však mala udržať vysoké tempo.

Slovenská ekonomika podľa očakávaní analytikov v poslednom štvrťroku 2006 vo svojom raste oproti rekordnému tretiemu štvrťroku spomalila, naďalej by si však mala udržať vysoké tempo. Ekonómovia oslovení agentúrou SITA predpokladajú, že reálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) v štvrtom štvrťroku dosiahol 8 až 8,1 %, kým v treťom kvartáli ekonomika Slovenska reálne vzrástla o 9,8 %.
Podľa analytičky ČSOB Silvie Čechovičovej reálny ekonomický rast v poslednom štvrťroku 2006 dosiahol 8 %, čo by znamenalo za celý rok 2006 ekonomický rast na úrovni 7,8 %. "Predpokladáme, že hlavným motorom rastu ekonomiky bude i naďalej domáci dopyt, teda investície a spotreba domácností, ku ktorému sa pridá i čistý export," skonštatovala analytička.
Spomalenie tempa reálneho rastu ekonomiky na 8 % očakáva aj analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Za týmto spomalením bude podľa nej stáť predovšetkým nižší príspevok tvorby zásob k rastu ako v treťom štvrťroku. "Tieto boli do značnej miery jednorazovej povahy a súviseli s nábehom výroby v nových továrňach, v automobilkách a elektrotechnickom priemysle," dodala.
Práve nábeh výroby v automobilovom a elektrotechnickom priemysle by však v nasledujúcom období mal ekonomickému rastu napomáhať. Podľa analytika VÚB banky Martina Lenka, ktorý odhaduje ekonomický rast v štvrtom štvrťroku na úrovni 8,1 %, by sa nábeh nových výrob mal postupne odzrkadľovať vo zvýšenej exportnej dynamike ekonomiky, čo by malo mať následne pozitívny vplyv aj na ďalšie zvyšovanie kladného príspevku zahraničného obchodu k reálnemu rastu HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 04:56