StoryEditor

MMF výrazne zvýšil prognózu rastu nemeckej ekonomiky

25.08.2006, 09:30
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný menový fond (MMF) výrazne zvýšil svoj konjunkturálny výhľad pre Nemecko. Podľa piatkového vydania ekonomického denníka Handelsblatt MMF predpokladá, že rast nemeckej ekonomiky dosiahne v tomto roku asi 2 % a v budúcom roku takmer 1,5 %.
Vo svojej jarnej prognóze, zverejnenej v apríli, MMF očakával rast nemeckého hospodárstva v roku 2006 na úrovni 1,3 % a v roku 2007 vo výške 1,0 %. Začiatkom augusta Handelsblatt s odvolaním sa na nový výhľad svetovej ekonomiky (World Economic Outlook), ktorý MMF predloží na svojom zasadaní v polovici septembra v Singapure, uviedol, že MMF v tomto roku očakáva hospodársky rast Nemecka 1,4 % a v roku 2007 to má byť 0,9 %.
Medzičasom väčšina ekonomických inštitútov rovnako ako Bundesbanka zvýšili tohtoročnú konjunkturálnu prognózu najmenej na 2 %. Spolková vláda doteraz oficiálne očakáva v tomto roku rast na úrovni 1,6 %.
Navyše, podľa Handelsblattu MMF predpokladá, že sa Nemecku už v tomto roku podarí znížiť deficit verejných financií pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 21:37