StoryEditor

Mikloš: Slovensko by malo zvyšovať rozvojovú pomoc

12.07.2005, 19:55
Autor:
TASRTASR

Slovensko by podľa ministra financií SR Ivana Mikloša malo zvýšiť rozvojovú pomoc na úroveň, ku ktorej sa zaviazalo v rámci Európskej únie (EÚ), teda na 0,17 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2010 a na 0,33 % do roku 2015.
Mikloš to povedal dnes novinárom v Bruseli, kde ministri financií EÚ rokovali aj o rozvojovej pomoci a spôsoboch, akými na ňu získať viac prostriedkov.
Na stole je okrem iného návrh vytvoriť príplatok k letenke, ktorí by platili cestujúci vo výške niekoľkých eur, a štát by takto vyzbierané peniaze použil na rozvojovú pomoc. Tento spôsob by mal byť dobrovoľný a každá členská krajina EÚ by sa mohla samostatne rozhodnúť, či ho využije. Ak áno, do úvahy by prichádzali dve alternatívy - príplatky k letenkám by boli buď povinné, alebo by ich cestujúci platili dobrovoľne.
Podľa Mikloša ministri požiadali Európsku komisiu (EK), aby pripravila analýzu týchto spôsobov získavania peňazí a podrobnejšie sa o nich bude diskutovať na septembrovej neformálnej schôdzke v Manchestri.
"Ale malo by byť vecou každej krajiny, či bude získavať zdroje touto formou, alebo inak, ako naplní tie záväzky, ku ktorým sme sa pridali," zdôraznil slovenský minister.
Podľa predstaviteľov Ministerstva zahraničných vecí SR nie je splnenie cieľa 0,17 % v roku 2010 reálne, podľa Mikloša by malo byť.
"Ak sa k tomu zaviažeme, tak to reálne je. Mali by sme zvyšovať rozvojovú pomoc, pretože Slovensko už patrí do EÚ, vďaka reformám dosahujeme vysoký ekonomický rast a prejavuje sa to a stále viditeľnejšie sa to bude prejavovať nielen v ekonomickom raste, ale aj raste reálnych miezd a životnej úrovne," povedal minister. Chápu to podľa neho aj ľudia, keďže nedávny prieskum ukázal súhlas verejnosti so zvyšovaním rozvojovej pomoci.
(spravodajca TASR Robert Sermek) gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:57