StoryEditor

Životná úroveň po prijatí eura sa podľa Slovákov nezvýši

14.11.2007, 15:31
Autor:
TASRTASR
Po prijatí eura sa podľa väčšiny Slovákov životná úroveň nezvýši. Vstupom SR do eurozóny by sa mala životná úroveň Slovákov priblížiť úrovni obyvateľov ostatných krajín EÚ. Len 3 zo 100 opýtaných sú presvedčení, že sa zvýši po zavedení spoločnej meny na Slovensku.
Až 33 % sa domnieva, že po zavedení eura určite dôjde k zhoršeniu ich súčasnej úrovne.

Vyplýva to z výsledkov kvartálneho výskumu Euro a životná úroveň, ktorého zatiaľ ostatnú vlnu realizovala spoločnosť TNS SK v októbri 2007 na vzorke 1 009 respondentov.

Zlepšenie životnej úrovne, a teda optimistický pohľad na zavedenie eura malo v júni 14 % a v októbri necelých 12 % obyvateľov Slovenska, pesimisticky sa k nemu stavia viac ako polovica. Výpovede Slovákov sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím nijako výrazne nemenili. V porovnaní s celoslovenským priemerom očakávajú zlepšenie svojej úrovne po vstupe do eurozóny skôr mladší ľudia a vysokoškolsky vzdelaní respondenti.

V rámci výskumu TNS SK uplatnila rozhovory. Vzorka 1 009 respondentov je reprezentatívna pre populáciu SR vo veku od 15+ z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Výskum TNS SK vykonáva v kvartálnych intervaloch.

Spoločnosť TNS SK poskytuje svoje služby od roku 1995. V súčasnosti má na výskum k dispozícii 38 ľudí a približne 900 vyškolených anketárov pre osobné opytovanie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:18