StoryEditor

Americká vláda bude pokračovať v budovaní strategických rezerv komodity

07.01.2008, 16:00
Autor:
TASRTASR

Americká vláda bude pokračovať v budovaní strategických ropných rezerv aj v prvom polroku tohto roku. Mali by sa v ňom zvýšiť o 12,3 milióna barelov (barel = 159 litrov). V rezervároch v štátoch Texas a Louisiana ich je podľa poslednej zverejnenej správy už 698 miliónov barelov.
Senátor Charles Schumer vyzval prezidenta Georgea W. Busha, aby venoval väčšiu pozornosť trhu s touto komoditou. Demokratický senátor sa domnieva, že politika americkej vlády má v súčasnej situácii, keď sa cena barelu udržuje blízko hranice 100 USD, v rozpočte vyše 2 280 SKK, nepriaznivý vplyv na trh. Prezident sa však domnieva, že rast strategických rezerv nebude výrazne ovplyvňovať cenu ropy na medzinárodnom trhu. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka by mali priemerne rásť o 70 000 barelov denne, pričom v Spojených štátoch sa jej za deň spotrebuje okolo 21 miliónov barelov, z nich denne importujú okolo 12 miliónov barelov.
Spojené štáty začali budovať strategické rezervy ropy v roku 1975. Tým odpovedali na embargo, ktoré arabské krajiny zaviedli po prehranej vojne s Izraelom v roku 1973. Ním chceli potrestať Západ za podporu, ktorú vtedy poskytol Tel Avivu.
Prezident odmietol aj Schumerovu požiadavku, aby uvoľnil časť strategických rezerv ropy a pomohol tak znížiť cenu komodity na svetovom trhu.
George W. Bush je síce znepokojený drahou ropou, ale neuvoľní nič z jej strategických rezerv. Poukázal na to, že zákon o rezervách presne vymenúva situácie, v ktorých možno na ne siahnuť. Možno ich uvoľniť v situácii národného ohrozenia, teroristických útokov a veľkého nedostatku pohonných látok v amerických regiónoch. Drahá ropa podľa prezidenta určite vytvára ťažkosti, ale výška jej ceny nepatrí medzi ohrozenie, ktoré by bolo dôvodom na uvoľnenie jej rezerv v Texase alebo Louisiane.
Prezident Bush pred rokom v Kongrese v Posolstve o správe Ústave navrhol, aby sa strategické zásoby ropy zvýšili z plánovaných 700 miliónov na 1,4 miliardy barelov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 16:28