StoryEditor

Miera inflácie vo Švédsku dosiahla v decembri rekordných 3,5 %

14.01.2008, 15:52
Autor:
TASRTASR

Ročná miera inflácie vo Švédsku dosiahla vlani v decembri 3,5 %. Bol to jej najsilnejší 12-mesačný rast spotrebiteľských cien od roku 1993. Informovala o tom dnes vláda v Štokholme.
V decembri 2007 v porovnaní s novembrom spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,2 %.
Inflácia dosiahla 14-ročné maximum v dôsledku silného rastu cien mlieka, syrov a vajíčok. Do cien týchto a iných potravín sa premietlo aj zdražovanie pohonných látok. Ceny odevov však prispeli k zníženiu inflačného tlaku.
Popredný švédsky hospodársky ústav National Institute of Economic Research (NIER) uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny dosiahol vlani prírastok asi 3,5 %. V tomto roku by mal byť jeho vzostup 3,8-%. V oboch prípadoch je jeho najnovší odhad o 0,5 až 1 percentuálny bod nižší než v jeho predchádzajúcej prognóze.
Švédi môžu očakávať ďalšie zvýšenie základnej úrokovej sadzby. Riksbank ju naposledy zvýšila v októbri na 4 %. Bolo to jej 10. zvýšenie za posledné dva roky. Švédska centrálna banka má svoje inflačné zacielenie na úrovni 2 %, a preto analytici predpokladajú, že bude musieť konať. Najbližšie sa jej menový výbor zíde v polovici februára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 00:28