StoryEditor

MMF požaduje pozorné sledovanie finančných trhov

21.10.2007, 09:17
Autor:
TASRTASR
Medzinárodný menový fond (MMF) vyzýva vlády, aby pozorne sledovali vývoj na finančných trhoch. Ministri financií a centrálne banky majú zabezpečiť ich hladké fungovanie, ktoré bolo narušené globálnou úverovou krízou.

Menový a finančný výbor (IMFC) MMF v sobotu vo svojom vyhlásení uviedol, že vlády sa tiež majú zamerať na dosiahnutie cenovej stability, pričom infláciu majú pozorne sledovať predovšetkým vo svetle rastu cien potravín a cien ropy.

Problémy svetovej ekonomiky sa v plnej miere prejavili po zamrznutí úverových trhov 9. augusta. Kríza, ktorá začala v segmente hypoték pre menej bonitných klientov v USA, sa preniesla aj na ďalšie medzinárodné trhy s úverovými nástrojmi.

MMF v snahe o upokojenie nervóznych trhov vyzval k "pokračujúcej bdelosti, ktorá zabezpečí normálne fungovanie finančných trhov". Ministri uviedli, že budú naďalej spolupracovať pri analýze podstaty turbulencií, čo prinesie poučenie, aké opatrenia sú potrebné, aby k nim neprišlo aj v budúcnosti. Fond dodal, že turbulencie na finančných trhoch vyspelých ekonomík pravdepodobne mierne spomalia globálnu konjunktúru.

Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 08:44