StoryEditor

Standard: EÚ sa obáva miliárd z Číny a Ruska

18.07.2007, 11:44
Autor:
TASRTASR

Európska únia sa obáva miliárd dolárov z Číny a Ruska. Uvádza sa to v dnešnom vydaní rakúskeho denníka Der Standard.
Čína disponuje devízami vo výške 1,33 bilióna USD, v prepočte 32,028 bilióna SKK, viac ako ktorákoľvek iná krajina na svete. Každým dňom sa toto číslo zvyšuje vzhľadom na vysoký prebytok bilancie zahraničného obchodu, ktorý predstavuje 1,1 miliardy USD. Čínska vláda plánuje namiesto investovania do nízko úrokovaných amerických štátnych dlhopisov vložiť devízy do súkromných investičných fondov a akvizícií.
Na začiatok Čína získala 10 % akcií investičného fondu Blackstone. Ten nedávno napríklad prevzal hotelový reťazec Hilton Hotels za 26 miliárd USD. A potom si podľa vzoru amerického fondu Čína založila vlastný fond s počiatočným kapitálom 350 miliárd USD. Existuje možnosť podľa potreby zdvojnásobiť výšku kapitálu. Na väčšinu v nemeckom koncerne Siemens by fond podľa aktuálnych akciových kurzov potreboval zhruba 70 miliárd USD.
Čo sú v prípade Číny investície, to je v prípade Ruska energetické bohatstvo. Aj tu si štát udržiava pevnú kontrolu. Hodnota Gazpromu sa na finančných trhoch odhaduje zhruba na 250 miliárd USD a očakáva sa do roku rast hodnoty na 1 bilión USD. Gazprom by mohol napríklad prevziať nemeckú energetickú skupinu E.ON.
Zdá sa, že Európska únia je nútená v oblasti akvizícií pritvrdiť kurz. Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová dala "za pravdu" francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu, ktorý požaduje zákonnú ochranu strategických odvetví v rámci EÚ. V koncerne EADS má byť zavedená takzvaná "zlatá akcia". Isté je i to, že Európska komisia zakladá privatizačnú agentúru únie, uzatvára denník.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:36