StoryEditor

Rýchlejšie a lacnejšie za vlastným bývaním

26.02.2007, 23:00

Kúpiť byt je ako bežať preteky. Záujem je veľký, ponuka malá. Kto si chce kúpiť byt, musí sa ponáhľať. Väčšinou nie je priestor na dlhé rozmýšľanie. V taktom prípade totiž hrozí, že niekto sa rozhodne skôr ako my. A majiteľ predá byt tomu, kto skôr povie "áno".
Na Slovensku totiž chýbajú byty. Keďže viac ľudí chce vlastné bývanie ako je ponuka voľných bytov, ich ceny postupne rastú. A keď začnú rásť ceny, ľudia sa ešte viac začnú ponáhľať s kúpou nového bytu. Boja sa, že ak kúpu odložia, ceny budú ešte vyššie.
Preto sa oplatí kúpiť byt čím skôr. Neoplatí sa však ponáhľať s výberom banky, od ktorej si zoberieme hypotéku, či s výberom samotného bytu. Hoci veľký záujem o byty núti záujemcov o kúpu rozhodovať sa rýchlo, je lepši si kúpu konkrétneho bytu dobre premyslieť. Každý by si mal byt najprv dôkladne prezrieť, zavolať si odborníka, ktorý poradí, čo bude treba všetko zrekonštruovať a koľko to bude stáť.
Ak sa niekto rozhodne pre kúpu bytu len na základe ceny, hrozí, že peniaze, ktoré ušetril, bude musieť investovať do rekonštrukcie bytu. Najlacnejšie sú práve nezrekonštruované byty. Záujemca o byt by sa mal rozhodovať aj na základe stavu, v ktorom sa bytový dom nachádza. Ak je dom nezateplený, pravdepodobne sa bude v najbližších rokoch zatepľovať. To si vyžiada zvýšené výdavky do fondu opráv. Rovnako v nezateplenom byte so starými oknami treba rátať s vyššími výdavkami na teplo ako v novom a zateplenom byte.
Najviac ušetriť pri kúpe bytu môžu tí, ktorí sa neponáhľajú. Namiesto toho, aby si na byt požičiavali, si môžu začať sporiť. Pri úvere na 30 rokov ušetrí každá ušetrená koruna ďalších 1,27 Sk, ktoré by sme zaplatili na úrokoch. Ak si niekto dokáže ušetriť milión korún, na úrokoch, ktoré by inak zaplatil banke, tak ušetrí 1,27 milióna korún. Navyše na našetrenie milióna korún za šesť rokov pri štvorpercentnom ročnom úroku, potrebujeme mesačne ukladať 6 900 korún, teda na získanie jedného milióna korún potrebujeme len 828-tisíc korún. V prípade, že by si niekto milión požičal a desať rokov ho splácal, zaplatil by banke o 400-tisíc korún viac ako si požičal. Mesačne by pritom splácal asi 11 600 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:01