StoryEditor

Strojárska výroba u nás ožíva

09.03.2006, 23:00

V strojárskej výrobe na Slovensku nastal pozitívny vývoj. Z roka na rok stúpajú tržby z predaja strojárskej produkcie a zvyšuje sa aj export. Zväz strojárskeho priemyslu SR vyčíslil vlaňajšiu produkciu strojárskych podnikov na Slovensku na viac ako 400 miliárd korún.
"Očakáva sa, že rok 2006 bude ešte pozitívnejší," uviedol sekretár zväzu Jozef Nemčič. Ťahačom strojníctva na Slovensku je automobilová výroba. Práve výroba áut v SR má pozitívny vplyv na objem strojárskej výroby a exportu, dodal Nemčič.
Automobilky tak posúvajú slovenský vývoz dopredu. Trnavská spoločnosť PSA Citroën už začala predsériovú výrobu. Je len otázkou času, kedy sa spustí naostro. "Výroba áut v žilinskej automobilke KIA by sa mala spustiť v priebehu tohto roka," spresnil očakávania Nemčič. Nezaostáva ani nemecký koncern Volkswagen Slovakia, ktorý zmenil v bratislavskom závode výrobný program a spúšťa výrobu Audi Q7.
Stále sa však nájdu na Slovensku nedostatky, a tými sú hlavne nevyužité kapacity. Problémom je výstavba závodov na tzv. zelenej lúke. Riešením by boli investície do už existujúcich hál a ich následné ponúknutie investorom. "Zostalo ešte veľa výrobných priestorov napríklad v Detve, Martine, Dubnici nad Váhom, Lučenci či Rimavskej Sobote," povedal prezident Zväzu strojárskeho priemyslu Milan Cagala.
Pozitívny vývoj výroby nastal aj v produkcii obrábacích strojov, avšak stále má malý podiel na celkovom slovenskom strojárstve. V súčasnosti sú členmi zväzu dva podniky, ktoré vyrábajú práve obrábacie stroje. Najvýznamnejší je trenčiansky Trens, ktorý má najväčší podiel na trhu v tomto odvetví. Za ním nasleduje VOJUS v Považskej Bystrici. "Obrat strojov neprevažuje, radi by sme videli väčšiu dynamiku aj v tomto odvetví," povedal Nemčič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 11:34