StoryEditor

Investície do golfového biznisu rastú

05.05.2006, 00:00
Pod Vysokými Tatrami pri Veľkej Lomnici vyrastá najväčší golfový areál na Slovensku. Spoločnosť Golf International Poprad doň vložila zatiaľ 400 miliónov korún a viac ako miliardu ešte plánuje preinvestovať. V septembri bude mať stodvadsaťhektárový areál Black Stork tri profesionálne deväťjamkové ihriská a štvrté v ňom pribudne do dvoch rokov.

Pod Vysokými Tatrami pri Veľkej Lomnici vyrastá najväčší golfový areál na Slovensku. Spoločnosť Golf International Poprad doň vložila zatiaľ 400 miliónov korún a viac ako miliardu ešte plánuje preinvestovať. V septembri bude mať stodvadsaťhektárový areál Black Stork tri profesionálne deväťjamkové ihriská a štvrté v ňom pribudne do dvoch rokov.
Spoločnosť má v prenájme aj prírodné ihrisko v Tatranskej Lomnici, od minulého leta prevádzkuje nový štvorhviezdičkový hotel s 28 izbami a chystá sa využívať vrt s geotermálnou vodou s teplotou viac ako 60 stupňov. Tá by sa mala stať základom aquaparku a kúpeľov a mala by slúžiť aj na energetické účely. "Celý areál chceme ukončiť za dva a pol roka," hovorí Jiří Hruška, konateľ spoločnosti, ktorá už teraz zamestnáva okolo golfu takmer 90 ľudí, pričom ich počet by sa mal ešte zvýšiť.

Ďaleko za Českom
Na Slovensku je v súčasnosti päť normovaných golfových ihrísk, okrem dvoch tatranských ešte na Táľoch, v Bernolákove a Piešťanoch. Golfu sa venuje asi dvetisíc registrovaných a niekoľko sto neregistrovaných hráčov.
Napriek výrazným investíciám do tohto športu, v posledných troch rokoch je situácia napríklad v porovnaní s Českom, kde funguje vyše 80 ihrísk, žalostná. Hráčske zázemie by sa však podľa odborníkov malo zlepšovať a ihrísk pribúdať. Pozemky pripravujú pri Brezne, v Sliači, Prešove, Košiciach, na Záhorí, Žitnom ostrove, v Liptove a na Považí.

Na začiatok sto miliónov
Do golfovej infraštruktúry sa doposiaľ investovalo niekoľko sto miliónov korún. Za týmito peniazmi sú väčšinou súkromné osoby. Zriadenie golfového ihriska nie je rýchlo návratným biznisom a chce veľkú dávku nadšenia a najmä peňazí. Jeho prevádza je totiž náročná.
Podľa porovnateľných údajov z Rakúska predstavujú vstupné investície do výstavby priemerného ihriska okolo 100 miliónov korún, pričom návratnosť je viac než štyridsať rokov. Výhodu majú ihriská, ktoré sú súčasťou komplexu viacerých služieb. Napríklad hotelových sietí, kúpeľov, kasín či wellnes centier.

Golf pre verejnosť
Slovenská golfová asociácia si medzi svoje ciele stanovila priblížiť golf verejnosti a sňať z neho stigmu buržoáznej zábavy pre úzku skupinu ľudí. Pomôcť tomu by mala výstavba municipálnych ihrísk, ktoré sú v zahraničí rozšírené. Asociácia čaká podporu od štátu aj samospráv.
Na rozvoj golfu je orientovaný aj nový študijný program dizajnu a výstavby golfových ihrísk na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Slovensko je v golfe tam, kde bolo v tenise pred štyridsiatimi rokmi, charakterizuje súčasnosť golfový odborník Augustín Hauskrecht. Má však veľmi dobré prírodné podmienky na budovanie výnimočných ihrísk.

Lacnejší ako lyžovanie
Potenciálom pre golfový biznis je 60 miliónov registrovaných hráčov na celom svete, z ktorých každý minie v priemere na svoju záľubu pri hre 150 eur denne. Najviac, okolo 50 miliónov, je ich v Spojených štátoch. Baštou golfu je jeho domovská krajina Veľká Británia, kde je najhustejšia sieť ihrísk.
Mnoho hráčov je ochotných cestovať za jedinečnými ihriskami po celom svete. Golf dnes nie je šport pre úzku skupinu ľudí, ale má masovú základňu. Venuje sa mu predovšetkým stredná vrstva všetkých vekových kategórií. Golf vyjde lacnejšie ako zjazdové lyžovanie, tvrdia vyznávači zeleného športu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:15