StoryEditor

India je rajom pre výrobcov mobilov

02.06.2006, 00:00

O Indiu sa začína zaujímať čoraz viac svetových producentov mobilov. Krajina s najrýchlejšie rastúcim trhom s mobilnými telefónmi sa stane už v krátkom čase centrom ich najväčších producentov a hlavným cieľom pre najväčších vývozcov mobilných telefónov na svet. Na rýchlo sa rozrastajúcom indickom trhu sa producentom mobilov otvára šanca uspokojiť milióny nových zákazníkov.
Svetové firmy pochopili, že tretia najväčšia ázijská ekonomika s rýchlo sa rozvíjajúcim softvérovým priemyslom im otvára nové príležitosti na zakladanie nových závodov.
"Nie je vôbec prekvapením, že každý (producent mobilov) si chce vytvoriť jednu zo svojich základní práve v Indii, ktorá poskytuje obrovskú príležitosť rozšíriť výrobu a zvýšiť vývoz do okolitých krajín, na Blízky východ, ale aj do Európy. Transport z Indie je jednoduchší a navyše lacnejší," uviedol výkonný riaditeľ konzultačnej spoločnosti Avista Advisory Rajiv Kochtar. Konzultačná spoločnosť pomáha zahraničným spoločnostiam zakladať podniky v Indii, ako to bolo napríklad v prípade spoločnosti Elcoteq. Rovnako asistovala pri zakladaní podnikov dodávateľov pre spoločnosť Nokia v indických mestách Bangalore, Pune a Chennai.
Nokia dnes kontroluje asi polovicu indického trhu s mobilnými telefónmi, ktorého hodnota sa odhaduje na 2,5 miliardy dolárov. Navyše jej telefóny vyrobené v Indii sa vo veľkom počte vyvážajú aj do okolitých štátov vrátane Singapuru, Indonézie a Thajska. Na celkovej produkcii mobilov v Indii sa dnes Nokia a jej partnerské firmy podieľajú takmer 40 percentami, uviedol riaditeľ pre operácie Nokii v Indii Jukka Lehtela.
Dvaja najväčší dodávatelia Nokie, spoločnosti Aspocomp a Perlos Corp., investovali do svojich závodov spolu 82 miliónov dolárov. Konkurent Nokie, juhokórejský konglomerát LG Electronics, investoval do svojich závodov v Indii už takmer 20 miliónov dolárov. Od tejto investície očakáva zvýšenie produkcie telefónov zo súčasných 10-tisíc na 50-tisíc kusov ročne najneskôr do jedného roka. Približne polovica výroby je určená na export, uviedla spoločnosť. Jej najväčším rivalom na tomto trhu je spoločnosť Samsung Electronics, ktorá sa tiež rozhodla otvoriť svoje výrobné prevádzky v Indii.
India sa pre producentov mobilov stala hneď po Číne druhou najdôležitejšou lokalitou pre umiestňovanie výrobných závodov. Podľa odhadov pozorovateľov indický trh s mobilnými telefónmi dosiahne do roku 2010 hodnotu 5,8 miliardy dolárov. Počet nových majiteľov mobilov sa v krajine každý mesiac zvýši o štyri až päť miliónov ľudí. India má dnes najlacnejšie sadzby za telefonovanie na svete, minúta hovoru stojí len dva centy. Navyše, rastový potenciál krajiny je stále obrovský, pretože len necelých deväť percent jej obyvateľov dnes vlastní mobil. Ide prevažne o obyvateľov väčších miest. Podľa analytikov sa počet používateľov telefónov do roku 2010 zvýši na 278 miliónov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 21:58