StoryEditor

Siderit získa štátnu pomoc

11.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA
Spoločnosť Siderit Nižná Slaná pravdepodobne dostane štátnu pomoc. Ministerstvo hospodárstva totiž navrhuje, aby vláda poskytla spoločnosti regionálnu investičnú pomoc.

Spoločnosť Siderit Nižná Slaná pravdepodobne dostane štátnu pomoc. Ministerstvo hospodárstva totiž navrhuje, aby vláda poskytla spoločnosti regionálnu investičnú pomoc na modernizáciu technologického procesu do výšky polovice celkových investičných nákladov. Celkové náklady na modernizáciu odhaduje ministerstvo na 367 miliónov korún, čiže stimuly od štátu by boli na úrovni do 183 miliónov.

Dva varianty
Vláda sa rozhodla poskytnúť firme Siderit pomoc už začiatkom októbra tohto roku kvôli jej finančnej situácii, do ktorej sa podnik dostal v dôsledku nárastu cien vstupov, ako napríklad elektriny či plynu. Návrh rezortu hospodárstva sa v súčasnosti nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní a do konca roka by mal o ňom rokovať kabinet.
Rezort hospodárstva navrhol aj druhý variant, ako pomôcť spoločnosti, ktorá patrí medzi najväčších zamestnávateľov v regióne, pričom v súčasnosti zamestnáva približne šesťsto ľudí. Siderit by mohol podľa druhého variantu na modernizáciu technologického procesu získať pomoc aj viac ako polovicu z celkových investičných nákladov. Priznanie takejto pomoci je však podľa ministerstva podmienené predložením žiadosti Európskej komisii so všetkými príslušnými podrobnými údajmi a musí zahŕňať predovšetkým prieskum trhu. "Táto možnosť sa javí ako komplikovanejšia a časovo náročnejšia," konštatuje rezort hospodárstva, ktorý preferuje prvý variant pomoci.

Znížiť energetickú náročnosť
Siderit potrebuje niekoľko sto miliónov korún na reinžiniering svojho technologického procesu do energeticky menej náročnej podoby. Rovnako na prehĺbenie ložiska, aby sa jeho životnosť dostala za hranicu desiatich rokov, ale aj na ochranu ovzdušia v súlade s čoraz prísnejšími emisnými limitmi. O pozornosť štátu, s vytrvalou podporou odborov, sa usiluje už takmer desať rokov.
Prvé projekty úpravy technológie, ešte v časoch, keď bola firma odštepným závodom už skrachovanej spoločnosti Želba, hovorili o investícii 180 miliónov korún. Po kúpe závodu ukrajinskými investormi v roku 2003 sa investičné náklady vyšplhali na dvesto miliónov. Začiatkom tohto roka, keď musel Siderit kvôli neuhradeným faktúram zastaviť výrobu pre odstávku plynu, to bolo podľa konateľa firmy Vjačeslava Semenova už tristo miliónov.
Najbližšie bol Siderit k štátnej pomoci počas ministrovania Ľubomíra Haracha. Rezort ju schválil, ale po výmene ministra si ju nové vedenie neosvojilo. Predchádzajúca vláda podpore nebola naklonená a v duchu pravicovo-liberálneho prístupu ponechávala osud fabriky v rukách trhu napriek neustálym žiadostiam majiteľov o pomoc.

O firme Siderit
Siderit Nižná Slaná je bansko-úpravárenská spoločnosť na Gemeri, ktorá zabezpečuje procesy od ťažby železnej rudy cez obohacovanie produktov až po výstupný finálny produkt - vysokopecné pelety. Spoločnosť je jediným výrobcom vysokopecných peliet v strednej Európe. I keď jeho vedenie tvrdí, že investorom je ukrajinská firma Inter-Kontakt, podľa výpisu z obchodného registra je 98,4-percentným podielnikom na 91-miliónovom základnom imaní cyperská spoločnosť Glomeron Trading Limited. Zvyšok je vo vlastníctve konateľa Semenova.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:04