StoryEditor

iPod je stále trhová jednotka

11.04.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Na trhu digitálnych hudobných prehrávačov v USA naďalej vedie iPod od firmy Apple. Vo februári mal iPod trhový podiel 73,7 percenta, kým jeho najbližší konkurent SanDisk len deväť percent. No SanDisk sa nedávno spojil s internetovou firmou Yahoo! a vyrukoval s novým produktom Sansa Connect.
Na treťom mieste sa vo februári umiestnili prehrávače spoločnosti Creative a ich podiel dosiahol 3,3 percenta. Po ňom nasledoval Microsoft s 2,3 percenta a prvú päťku uzatvára Samsung s 2,2 percenta. Ostatní výrobcovia na trhu USA získali celkovo 9,5-percentný podiel.
Sansa Connect sa na pulty obchodov dostal minulý piatok a predáva sa po 250 dolárov, v prepočte zhruba 6 200 korún. Hoci ide o variant existujúceho radu Sansa od SanDisku, prístroj komunikuje s internetovým hudobným serverom Yahoo. Ak má používateľ na dosah sieť Wi-Fi, môže si do prehrávača sťahovať hudbu z internetu.
Aj Microsoft umiestnil do svojho MP3 prehrávača Zune technológiu Wi-Fi, no v tomto prípade umožňuje iba výmenu súborov s iným blízkym používateľom. Sťahovať hudobné súbory z internetu neumožňuje.
Prvé hodnotenia prehrávača Sansa Connect sú zmiešané. Napríklad The Wall Street Journal napísal, že Sansa Connect nemá klávesnicu, ktorou by sa k skladbám dal priradiť názov interpreta a ďalšie podrobnosti. Sťahovanie skladby navyše trvá asi pol minúty, čo je oveľa dlhšie než sťahovanie tradičným spôsobom cez kábel z počítača.
Apple v pondelok oznámil, že predal už sto miliónov iPodov. Tento prehrávač získal náskok vďaka tomu, že na trh prišiel už v novembri 2001. Internetový obchod iTunes doteraz predal vyše 2,5 miliardy skladieb, 50 miliónov televíznych programov a viac než 1,3 milióna filmov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 23:03