StoryEditor

Elektrárne Nováky pôjdu na drevo

10.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

V tepelnej Elektrárni Nováky v Zemianskych Kostoľanoch chcú od septembra začať kontinuálne spaľovať drevné štiepky, najmä z kalamitného dreva vo Vysokých Tatrách.
Podľa riaditeľa elektrárne Eduarda Šeböka ročne by ich mohli spáliť približne 45- až 50-tisíc ton. V uplynulých mesiacoch už prebehli technologické skúšky, keď sa drevné štiepky pridávali do energetického uhlia vo fluidnom kotle. Dovedna už elektrárne takto spálili 1 500 ton tohto alternatívneho paliva.
Skúšky boli úspešné. Dokázali, že zoštiepkované zvyšky kmeňov a konárov, ktoré nie je možné priemyselne využiť, sú vhodným palivom pri výrobe elektrickej energie v Elektrárni Nováky. Doteraz ich lesníci nechávali v lese zhniť alebo ich spaľovali bez úžitku na mieste, takže boli aj potenciálnym zdrojom lesných požiarov. Pritom ide až o 20 až 40 percent nevyužitej drevnej suroviny.
Elektrárne Nováky momentálne s Lesmi SR, ktoré budú dodávať drevné štiepky, pracujú na definitívnej verzii obchodnej zmluvy. Práve Lesy SR prišli do Novák s touto iniciatívou po minuloročnej tatranskej kalamite. Šebök predpokladá, že spolupráca bude výhodná pre obe strany. Lesy však musia investovať do štiepkovacích zariadení, ktoré je potrebné doviezť zo zahraničia.
I keď je zatiaľ predčasné konkrétne hovoriť o úsporách a ekonomických prínosoch tohto riešenia, je jednoznačné, že v porovnaní s hnedým uhlím sú štiepky oveľa ekologickejším palivom. Prakticky neobsahujú žiadne chemické prímesi, akými sú napríklad síra či ťažké kovy. Oxidy kyslíka a dusíka sú v spalinách tiež nižšie. Okrem toho dochádza aj k menšej abrazivite, čiže opotrebovaniu elektrárenských zariadení.
Lesníci však musia dodržať požadované parametre. Štiepky musia mať priemer maximálne štyri centimetre a nemôžu obsahovať viac ako 10 až 15 percent vody, inak sa ich výhrevnosť rapídne znižuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 03:36