StoryEditor

Trestné oznámenie za posudok pre PKN Orlen

05.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Jeden z minoritných akcionárov Unipetrolu podal trestné oznámenie na znalca spoločnosti NS Group Petra Šímu. Ten mal údajne spracovať znalecký posudok pre PKN Orlen, ktorý vlastní spoločnosť Unipetrol, na ponuku odkúpenia akcií minoritných akcionárov, uviedlo to Združenie minoritných akcionárov na webových stránkach.

Jeden z minoritných akcionárov Unipetrolu podal trestné oznámenie na znalca spoločnosti NS Group Petra Šímu. Ten mal údajne spracovať znalecký posudok pre PKN Orlen, ktorý vlastní spoločnosť Unipetrol, na ponuku odkúpenia akcií minoritných akcionárov, uviedlo Združenie minoritných akcionárov na webových stránkach.
Cena jednej akcie Unipetrolu bola posudkom NS Group stanovená na 103 Kč. S tým však nesúhlasilo tak Združenie minoritných akcionárov, ako aj Komisia pre cenné papiere, ktorá ponuku odmietla. Navrhnutá cena sa jej zdala príliš nízka.
Združenie minoritných akcionárov, ktoré v tomto roku v marci uviedlo, že v holdingu vlastní desaťpercentný podiel akcií, považuje ponúknutú cenu za pokus o poškodenie menšinových akcionárov.
"Výška pôvodne navrhnutej ceny je okrem iného hlboko pod šesťmesačným priemerom, ktorý i bez započítania predpokladaného zvýšenia privatizačnej ceny leží na úrovni 120 Kč," uviedlo už dávnejšie združenie. "Ocenenie vypracované pánom Šímom leží hlboko pod úrovňou vlastného majetku spoločnosti Unipetrol a je v ostrom protiklade s trhovým ocenením porovnateľných stredoeurópskych firiem," podotklo združenie. Tento rozpor vedie podľa združenia k dôvodnému podozreniu, že týmto ocenením mohla byť naplnená skutková podstata trestného činu nepravdivého znaleckého posudku. Združenie preto vypracovalo trestné oznámenie a jeden z jeho členov ho podal na Mestskom štátnom zastupiteľstve v Prahe.
Kvôli zamietnutiu ponúkanej ceny Komisiou pre cenné papiere stratil PKN v petrochemickej skupine hlasovacie práva. Ďalší z minoritných akcionárov, spoločnosť Atlantik finančné trhy, už podal žiadosť o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia Unipetrolu, kde vlastní viac než tri percentá akcií. Valné zhromaždenie musí predstavenstvo Unipetrolu zvolať do 40 dní od prijatia žiadosti.
Pokiaľ sa minoritným akcionárom podarí valné zhromaždenie uskutočniť skôr, než PKN Orlen znova získa hlasovacie práva, môžu na mimoriadnom valnom zhromaždení napríklad vymeniť orgány spoločnosti, schváliť mimoriadnu dividendu alebo dvoma tretinami prítomných hlasov zmeniť stanovy spoločnosti.
"Rozhodnúť by mohli napríklad o tom, aby o všetkých strategických činnostiach rozhodovala 90-percentná väčšina, čím by PKN donútili na vyššiu kúpnu cenu a neskôr možno aj vyvlastnenie," uviedol analytik spoločnosti Cyrrus Jan Prochádzka.
Spoločnosť PKN Orlen kúpila v Unipetrole štátny 63-percentný podiel za 13,05 miliardy Kč. Konečná cena bude známa do polovice októbra, záležať bude na majetkovom vývoji holdingu. Do skupiny patria Benzina, Chemopetrol, Česká rafinérska, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Refinérie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:17