StoryEditor

Bern chce voľný obchod s USA

10.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Švajčiarski podnikatelia majú záujem o zónu voľného obchodu s USA. Preto podporujú tento zámer spolkovej vlády. Šéf správnej rady poisťovacieho koncernu Zuricher Financial James Schiro za podnikateľské kruhy krajiny povedal: "Podporujeme tento plán, lebo taká dohoda by mala veľký význam pre švajčiarske hospodárstvo."
Rokovania medzi predstaviteľmi Švajčiarska a USA by sa mali začať na jeseň. Po prvých sondážnych rozhovoroch však vysvitlo, že americký obchodný splnomocnenec Rob Portman sa k zámeru stavia skôr rezervovane. Svoju skepsu však nešpecifikoval.
Ale zámer vlády ani vo Švajčiarsku nevítajú všetci. Veľké obavy o svoju budúcnosť prejavili roľníci, ktorých spolková vláda dotuje ešte viac ako washingtonská farmárov. Proti sú aj švajčiarske banky, lebo v prípade dohody by museli rátať s ďalším oslabením dodržiavania bankového tajomstva.
Švajčiarska Hospodárska komora (HK) plán vlády výdatne podporuje. Je za okamžité začatie rozhovorov o vytvorení zóny. Podľa riaditeľa HK Martina Navillea ešte nikdy neboli také priaznivé podmienky na to, aby sa Švajčiarsko stalo prvou európskou krajinou, ktorá by mala voľnú výmenu tovarov s USA. Švajčiarsko už má dohodu o voľnom obchode s EÚ.
Zahraničný obchod Švajčiarska dosiahol v prvom polroku tohto roku vo výmene tovarov s USA prebytok takmer 5 miliárd CHF, čo je v prepočte 123,5 miliardy Sk. Najmä švajčiarski farmaceuti a strojári očakávajú, že dohoda o voľnom obchode s USA by im otvorila širší priestor pre odbyt ich produkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 14:30