StoryEditor

Keď "predátori" zachraňujú

15.01.2007, 23:00
Investičné spoločnosti, často označované za predátorov kótovaných firiem, vytvorili v ostatných rokoch nový vzťah s viacerými nadnárodnými korporáciami.

Investičné spoločnosti, často označované za predátorov kótovaných firiem, vytvorili v ostatných rokoch nový vzťah s viacerými nadnárodnými korporáciami. Tie si spoluprácou s investičnými firmami riešia problémy slabších divízií a zároveň si udržia prestíž, ktorú by si predajom neefektívnych aktivít konkurenčnej firme mohli naštrbiť, informoval britský denník Financial Times.
Predaj firiem vo svojom portfóliu inému podniku totiž viaceré koncerny považujú za dôkaz porážky a navyše, tento krok by mohol ešte zvýšiť napätie medzi konkurentmi na trhu. Za ostatné roky využilo tzv. schmuck poistku, ako túto formu dohody firmy nazývajú, niekoľko veľkých koncernov. Medzi nimi sú napríklad General Electric, Boeing, Ford alebo General Motors. V rámci takejto dohody si firmy môžu v predávanej divízii ponechať malý podiel, ktorý im v prípade zvýšenia zisku divízie pod kontrolou investičnej firmy zaistí na ňom určitý podiel.
Ziskové snímky
Najnovším príkladom je výrobca fotografickej techniky Eastman Kodak, ktorý sa rozhodol predať divíziu zdravotníckej fotografie kanadskej investičnej firme Onex. Za predaj divízie, ktorá vyrába filmy určené na röntgenové snímky, získa Kodak 2,35 miliardy dolárov (63,2 miliardy korún). Tu Kodak a Onex uzatvorili dohodu tak, že Kodak získa dodatočne 200 miliónov dolárov, ak výnosnosť investície v prospech kanadského investora prekročí 25 percent. Cez túto "schmuck poistku" majú firmy istotu budúcich ziskov z divízií, ktorým sa momentálne nedarí, v budúcnosti by však mohli prosperovať. Navyše, takýto vzťah tlačí aj predajcu do toho, aby mal záujem o to, čo sa s predanou divíziou (firmou) robí.
Zlý imidž
Nový vzťah medzi kótovanými podnikmi a investičnými spoločnosťami tak poukazuje na určitú zmenu. Investičné firmy sú dlhé roky považované za "predátorov," ktoré kupovanú firmu iba vycicali a potom odhodili. V tomto smere sa najviac preslávil Franz Müntefering, minister práce, ktorý ich ešte ako šéf SPD ich v roku 2005 označil za roj kobyliek. Veľká finančná moc investičných spoločnosti im totiž umožňuje rozhodovať úplne o všetkom - vymieňať vedenie, rozdeľovať spoločnosti a prepúšťať. To potvrdil aj zakladateľ britskej investičnej firmy Alchemy. "My sme tí, ktorí vládnu svetovým firmám," povedal pre BBC a dodal, že "ak by chcel, vymení šéfa podniku do piatich minút". Ešte skôr, koncom 80. rokov, imidž firiem tohto druhu poškodila spoločnosť Kohlberg Kravis Roberts. Vtedy jej fond kúpil americký potravinársky gigant RJR Nabisco. Podnik zničil a tisíce zamestnancov prepustil. Pritom, práve to bola vtedy historicky najväčšia akvizícia, ktorej hodnota sa zastavila na 29,5 miliardy dolárov.
Neprospieva im ani fakt, že skúpené firmy často využívajú na vyplácanie si vysokých dividend. Podľa štatistík ratingovej agentúry Standard & Poor's, ktorej údaje zverejnil v minulom roku Wall Street Journal Europe, si za roky 2004 a 2005 spoločnosti vyplatili z financií prevzatých spoločností viac než 50 miliárd dolárov. Takto si stiahli peniaze napríklad od Warner Music Group či od prevádzkovateľa satelitov Intelsat. Nevidia v tom pritom nič zlé, pretože "iba zarábajú peniaze pre akcionárov".
Ich peniaze sú všade
Napriek pretrvávajúcim nesympatiám sa investičné spoločnosti stali hlavným motorom fúzií a akvizícií, ktorých výsledkom je reštrukturalizácia firiem, a nebude to inak ani v nasledujúcich rokoch. Len minulý rok bol rekordným tak z hľadiska fúzií, ako aj fúzií a akvizícií uskutočnených len investičnými firmami. Podľa stránky CanadaIT uzatvorili tie najväčšie z nich ako Blackstone Group, Carlyle Group a Kohlberg Kravis Roberts F/A fúzie približne za 735 miliárd dolárov, čo je takmer trojnásobok sumy z roka 2005. A analytici očakávajú, že tento rok bude pre ne ešte úspešnejší, pričom v najbližších rokoch predpokladajú dokonca uzatvorenie jednej fúzie za 100 miliárd dolárov.

Kráľovná matka
Názov
- Carlyle Group, najväčšia investičná firma na svete
Vznik - 1987
Sídlo - Washington
Majetok - takmer 47 miliárd dolárov
Investície - od svojho vzniku investovala firma v 576 kontraktoch 24 miliárd dolárov
Zameranie - tretinu portfólia tvoria telekomunikačné firmy, zbrojársky priemysel, médiá, zdravotníctvo, nehnuteľnosti, doprava, maloobchod, energetika atď.
Počet zamestnancov - okolo 400 investičných profesionálov v 16 štátoch, podniky v jej vlastníctve zamestnávajú asi 200-tisíc ľudí
Bývalí známi členovia - James Baker, George Bush, George W. Bush, John Major

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 19:19