StoryEditor

Európa sa rastu cien plynu nevyhne

15.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Ruský plynárenský monopol Gazprom varoval Európu, že by mala byť pripravená platiť vyššie ceny za ruský plyn, keďže konkurencia na trhu s energetickými zdrojmi na celom svete rastie. "Éra lacných energetických zdrojov sa skončila. Svetová konkurencia na trhu s energetickými zdrojmi sa zintenzívňuje. Gazprom využije túto situáciu na diverzifikáciu svojho exportu energonosičov," povedal generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. "Už teraz rokujeme o dodávkach plynu na najrýchlejšie rastúci trh v Ázii, do Číny. Dodávky sa začnú v roku 2011," uviedol Miller.
Gazprom oznámil, že jeho konečným cieľom je získať prístup ku koncovým používateľom, ktorí zaplatia viac ako 400 až 500 dolárov za tisíc kubických metrov plynu, kým veľkoobchodné exportné ceny plynu Gazpromu nepresiahnu 250 dolárov. Gazprom sa vyjadril, že jeho diverzifikácia bude zahŕňať nielen dodávky do Číny, no taktiež dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) do USA a možno aj ďalších krajín Ázie.
Ruský prezident Vladimir Putin okrem toho zdôraznil, že myšlienka zrušenia monopolu Gazpromu je absolútne vylúčená. "Ekonomický vývoj Ruska a právna základňa nám nedovoľujú, aby sme zrušili monopolné postavenie Gazpromu v transporte zemného plynu k našim hlavným zákazníkom. V blízkej budúcnosti neplánujeme žiadne zmeny v tejto oblasti," uviedol Putin. Rusko tak zmarilo nádej zahraničným firmám, aby mohli konkurovať Gazpromu. Putin však ponúkol určitú nádej malým firmám, ktoré sa snažia získať prístup k obrovskej sieti plynovodov kontrolovanej Gazpromom.
Najväčší producent plynu na svete, ktorý dodáva štvrtinu plynu spotrebovaného v Európe, tiež vyhlásil, že Európa sa bude musieť dlhodobo spoliehať na export plynu prostredníctvom plynovodov, keďže jej rastúci dopyt po LNG je spojený so značnými rizikami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:01