StoryEditor

Penta predá Ozetu Neo

11.09.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Finančná skupina Penta plánuje do jedného roka predať trenčiansku textilku Ozeta Neo. Buď ju predá ako jeden podnik alebo rozpredá po jednotlivých závodoch. Skončili sme s reštrukturalizáciou podniku, informovala Penta. Textilku ovládla v novembri 2003 a odvtedy sa objem investícií do trenčianskej firmy vyšplhal na 260 miliónov korún.
Ozeta Neo sa podľa Penty musí prispôsobiť malosériovej výrobe a spoločnosť bude musieť v najbližšom období znižovať náklady.
"V predaji panuje recesia a aj samotní vlastníci veľkých reťazcov hovoria o veľmi zlom období," uvádza Penta a dodáva, že textilný priemysel sa v súčasnosti nachádza v nepriaznivej situácii. Tú spôsobuje jednak konkurencia z krajín ako Ukrajina, Turecko, Rumunsko či Bulharsko, ale aj vysoké náklady na pracovnú silu.
Pri vstupe do textilky prebrala Penta 3 611 ľudí, v súčasnosti ich pre Ozetu Neo pracuje o tisíc menej. "Samotné náklady na zamestnanca odčerpávajú z celkovej pridanej hodnoty viac ako 90 percent, čo predstavuje obrovskú finančnú záťaž. Len na verejných poistných odvodoch uhrádza Ozeta Neo ročne okolo 180 miliónov korún," podčiarkla Penta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 23:43