StoryEditor

Centrum zohnalo ďalšieho investora

13.12.2005, 23:00
Americká spoločnosť Environmental Quality Management bude v Košiciach poskytovať ekologické poradenstvo.

Centrum ekonomického rozvoja východoslovenských oceliarní U.S. Steel Košice (USSK) prilákalo na Slovensko svojho ďalšieho tradičného partnera zo severoamerického kontinentu -- najnovšie environmentálnu, inžiniersku a sanačnú firmu Environmental Quality Management z Ohia. Americkému koncernu U.S. Steel poskytuje technologické poradenstvo. Jej košická prevádzka EQ Engineers Slovakia je prvou mimo Spojených štátov a USSK bude jej prvým klientom na Slovensku.
Environmental Quality Management a USSK už v minulých rokoch spolupracovali na viacerých projektoch v oblasti životného prostredia, napríklad na odprašovacích technológiách. Prezident EQ Engineers Slovakia Ronald Hawks však včera avizoval expanziu na celé územie Slovenska a neskôr aj do východnej a západnej Európy.
EQ Engineers začína v Košiciach s 22 zamestnancami, no do konca budúceho roka by ich chcel zamestnávať 50 a v najbližších piatich rokoch okolo 90. Ako informoval Hawks, spoločnosť v prvej fáze preinvestuje 200-tisíc amerických dolárov, čo je v prepočte asi 6,4 milióna korún. Poslúžia na vybudovanie kancelárie spoločnosti. EQ Engineers počíta na Slovensku s ročným obratom asi 3,5 milióna dolárov, čiže vyše 110 miliónov korún. Obrat, ktorý dosahuje spoločnosť v USA, ale Hawks odmietol na dopyt ČTK prezradiť. Povedal len, že v USA patrí Environmental Quality Management do stovky najväčších poradenských firiem, hoci jeho celkové obraty sú pomerne nízke.
"Do Košíc nás prilákala pracovná sila, výhodné podnikateľské prostredie a dobrá perspektíva biznisu. Veľa informácií sme čerpali od Centra ekonomického rozvoja," dodal Hawks.
Riaditeľ centra Juraj Augustín potvrdil, že rozhodnutie americkej firmy zriadiť prevádzku v Košiciach sa zrodilo počas minuloročnej a tohtoročnej investičnej cesty po USA. EQ Engineers je už pätnástym investorom, ktorého centrum za takmer päť rokov pritiahlo do Košíc a ich okolia. Tí plánujú v konečných fázach svojich projektov zamestnať asi 2 500 ľudí a preinvestovať zhruba 110 miliónov dolárov. Augustín verí, že aj posledná misia, ktorá sa uskutočnila na prelome novembra a decembra v španielskych mestách Barcelona, Madrid a Bilbao, bude úspešná. Centrum ekonomického rozvoja predstavilo možnosti podnikania na východnom Slovensku 22 španielskym firmám, pričom šesť z nich už podľa Augustína oznámilo záujem navštíviť Slovensko. "Prvý potenciálny investor príde do Košíc 17. januára," spresnil Augustín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 07:09