StoryEditor

RWE zvažuje účasť v projekte Nabucco

26.02.2006, 23:00
Nemecký energetický koncern RWE zvažuje vstup do projektu plynovodu Nabucco, ktorý vzniká pod vedením rakúskeho OMV.

Nemecký energetický koncern RWE zvažuje vstup do projektu plynovodu Nabucco, ktorý vzniká pod vedením rakúskeho OMV. Šéf RWE Harry Roels to potvrdil vo štvrtok, no zároveň poukázal na mnohé prekážky pri realizácii projektu. Aj hovorca OMV Thomas Huemer pre denník Financial Times Deutschland potvrdil rokovania s viacerými firmami zo západnej Európy, podobnosti však odmietol uviesť.
Rozhodnutie o výstavbe plynovodu s dĺžkou zhruba 3 500 kilometrov, ktorý má prepravovať plyn z krajín okolo Kaspického mora do Európy a bude stáť približne 4,6 miliardy eur, padne koncom tohto roka. Začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2008 a prvý plyn začne prúdiť v roku 2011. Plnú kapacitu 30 miliárd kubíkov ročne má plynovod dosiahnuť v roku 2017.
Účasť na projekte nevylúčil ani najväčší konkurent RWE -- koncern E.ON. Ten rozbúril hladinu európskej energetiky akvizičnou ponukou na španielsku spoločnosť Endesa. Aj z tohto hľadiska bude musieť RWE brániť svoju pozíciu v prvej lige. Roels upozornil, že dostatok peňazí na investície a akvizície ešte neznamená nerozumné plytvanie: akvizície musia mať zmysel. Toto vyjadrenie súvisí s prísnym úsporným programom, vďaka ktorému sa v posledných rokoch znížila zadlženosť koncernu z 23,0 na 11,4 miliardy eur.
Podľa Spiegel Online namiesto toho RWE mieni v rokoch 2006 až 2010 investovať do zariadení 3,5 miliardy eur ročne, napríklad, do nového vysokonapäťového vedenia medzi Nemeckom a Holandskom či do výstavby veľkých elektrární v Severnom Porýní-Vestfálsku. Roels nevylučuje ani úplnú alebo čiastočnú kúpu plynovodov v strednej a vo východnej Európe alebo aspoň kúpu podielov v nich.
Investície do zariadení majú zmysel aj v súvislosti s minuloročnými problémami, keď sa zlomilo 50 stožiarov vysokého napätia a mestečko Münsterland šesť dní nemalo dodávky elektriny a teplej vody. Podľa interných analýz RWE zhruba 60 percent stožiarov vysokého napätia vykazuje kritické oslabenie materiálu a mnohé nevydržia ani 40 percent bežného zaťaženia.
Príčina zlého stavu rozvodnej siete RWE sa datuje do obdobia po 2. svetovej vojne. Až do roku 1965 sa na výrobu stožiarov používala tzv. thomasova oceľ s vysokým obsahom dusíka, ktorý spôsobuje jej krehnutie. Podľa denníka Die Welt z tejto ocele je 28-tisíc z celkovo asi 44-tisíc stožiarov RWE a experti už v rokoch 2000 a 2001 poukazovali na oslabenie stožiarov, ktoré sa namiesto pružnej deformácie pri vyššom zaťažení jednoducho zlomia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:00