StoryEditor

Likvidácia odpadu z Chemka stojí polmiliardy

03.02.2008, 23:00
Spustenie najväčšieho slovenského environmentálneho projektu, ktorý sa pripravuje pod dohľadom OSN, odďaľujú chýbajúce peniaze.

Na spolufinancovanie polmiliardovej investície do likvidácie škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) v Strážskom nemá mesto potrebných 23 miliónov korún. Napriek tomu, že Slovensko sa zaviazalo ohniská látok do roku 2010 vymazať z máp starých ekologických záťaží.
"Jednoducho tie peniaze nemáme a nemôžeme sa o ne uchádzať ani z eurofondov, pretože nemáme žiadny vlastnícky vzťah k znečistenému územiu a skládkam PCB," vysvetľuje Vladimír Dunajčák, primátor Strážskeho. Myslí si, že by o ne mal požiadať rezort životného prostredia.
Všetko je pripravené
Do projektu na zneškodnenie látok vstúpil súkromný aj verejný sektor. V konzorciu sú samospráva, vyšší územný celok, ministerstvo životného prostredia, Slovenský vodohospodársky podnik i firmy, ktoré budú likvidáciu uskutočňovať. Z celkových nákladov by mala menej než polovicu zabezpečiť Slovenská republika, z toho ministerstvo necelých 50 miliónov a prevádzkovatelia technológie, spoločnosti Chemko, Dekonta a Ekologické služby, asi 140 miliónov korún. Väčšia časť nákladov bude hradená z grantových programov OSN. Chýba ešte príspevok mesta Strážske. "Projekt i technológia sú pripravené," hovorí jeho manažér Martin Murín, riaditeľ Ekotoxikologického centra v Bratislave.
Sme prví na svete
V areáli miestneho priemyselného podniku Chemko sa 25 rokov vyrábali PCB a teraz patrí okolie mesta, aj Zemplínska šírava, k najznečistenejším lokalitám na svete. Zhruba dva a pol tisíca ton PCB je na skládkach, zvyšok sa vyplavoval z fabriky do okolitých vôd a zamoril státisíce ton sedimentov. Podľa odborníkov, znečistenie sa pritom dotýka aj štvrť milióna ľudí a jeho úroveň bude i po uskutočnení projektu len pomaly klesať. Najnebezpečnejšie je, že PCB sa dostávajú do potravinového reťazca, nerozkladajú sa a hromadia sa v živých organizmoch. Podľa slovenských výskumníkov boli najväčšie koncentrácie PCB zaznamenané medzi rybármi. Profesor Tomáš Trnovec, zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Prešove hovorí, že nikde na svete nie je zasiahnutých toľko ľudí, pričom PCB môžu vyvolávať genetické zmeny a rakovinu.
Dekontaminácia by sa mala začať tento rok alebo začiatkom toho nasledujúceho. V prvej etape sa bude nespaľovacím procesom likvidovať zdroj znečistenia v Chemku a na skládkach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 23:29