StoryEditor

Vivendi chce do komunálnej sféry

09.04.2003, 00:00

Vivendi Water, člen nadnárodnej skupiny Vivendi Environment, zásobuje vodou 110 mil. osôb v 54 krajinách. Ako včera informoval riaditeľ Vivendi Water SR Juraj Králik, Bratislavská vodárenská spoločnosť deklarovala, že má záujem o silného správcu. "Očakávame, že jeho výber sa uskutoční v druhom polroku," dodal. Mesto Bratislava vykoná v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorej majoritný balík čochvíľa získa, hĺbkový právny, účtovný a technický audit. Podľa primátora Andreja Ďurkovského až na základe jeho výsledkov prijme mestské zastupiteľstvo ďalšie rozhodnutia. "Neočakávam, že by takéto rozhodnutie padlo ešte v tomto kalendárnom roku," doplnil.
Do nadnárodnej skupiny Vivendi patrí aj Dalkia. Na Slovensku má šesť dcérskych spoločností, ktoré prevádzkujú komunálne teplárenské podniky. Ich súhrnný minuloročný obrat dosiahol 1,26 mld. Sk. Najväčší z nich je C-term, ktorý prevádzkuje zdroje a rozvody tepla v Petržalke. Dalkia sa chce uchádzať o vstup do piatich teplárenských spoločností, ktoré sú zatiaľ v 100-percentnom vlastníctve Fondu národného majetku SR. Generálny riaditeľ Dalkie Vincent Barbier pripúšťa obe alternatívy vstupu -- prostredníctvom prevádzkovej spoločnosti alebo získaním priamej majetkovej účasti v teplárenských akciových spoločnostiach. V. Barbier verí, že do konca roka sa proces privatizácie teplární rozbehne. Vláda SR však zatiaľ o privatizačnom modeli pre teplárne nerokovala.

(Viac v rubrike Burzivé Noviny)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 06:06