StoryEditor

Index stále rastie

08.08.2005, 00:00

Hodnota indexu Ekonomickej sily občana pokorila v máji hodnotu 110 bodov. Oproti predchádzajúcemu mesiacu tak index vzrástol o 0,89 bodu a percentuálne o 0,81 percenta. Na medziročnej úrovni sa však dynamika rastu hodnoty indexu stále zväčšuje -- v januári to bolo päť percent, kým v máji sa už medziročný rast pohybuje na 7,2 percenta. Na medzimesačný, ako aj medziročný rast hodnoty indexu pozitívne vplývali všetky subindexy, z ktorých je tvorený.
Hodnota subindexu zamestnanosti vzrástla v máji na 91,45, čím sa medzimesačne zvýšila o 0,34 percenta. V odvetví maloobchodu, ako aj v doprave však došlo k poklesu počtu zamestnancov, v priemysle počet zamestnancov poklesol iba nepatrne (o 28 zamestnancov). V ostatných odvetviach však došlo k nárastu počtu zamestnancov, najviac v stavebníctve o 2 590 zamestnancov (1,8 percenta), potom v predaji vozidiel (o 559 zamestnancov) a vybraných službách (o 531 zamestnancov). Celkovo v sledovaných odvetviach vzrástol počet zamestnaných o 2 725 zamestnancov.
Priemerné mzdy v odvetviach stupujúcich do tohto indexu sa po minulomesačnom poklese opäť zvýšili. Oproti predchádzajúcemu mesiacu boli nominálne vyššie o 2,4 percenta. Pokles miezd sme zaznamenali v troch odvetviach -- vo vybraných službách, hoteloch a reštauráciách a pri predaji vozidiel. Najvýraznejšie rástli mzdy v priemysle, medzimesačne o 4,7 percenta, rýchlo však rástli aj v doprave -- o 3,7 percenta. Mzdy v stálych cenách taktiež vzrástli, čo sa odrazilo v raste subindexu príjmov. Subindex príjmov vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,48 percenta a v budúcom mesiaci by mohol pokoriť hranicu 100 bodov.
Miera evidovanej nezamestnanosti naďalej klesala aj v máji, keď dosiahla 11,3 percenta. Trend poklesu evidovanej nezamestnanosti je zrejmý už dávnejšie, ale v budúcnosti už očakávame jeho zvoľňovanie.
Maloobchodné tržby sa v máji opäť zvýšili a vzrástla tiež dynamika medziročného rastu oproti predchádzajúcemu mesiacu. Maloobchodné tržby sa v máji zvýšili o 9,6 percenta a subindex výdavkov vzrástol na 123,6 bodu (medzimesačne sa zvýšil o 0,8 percenta).
Úrokové miery z mesačných vkladov klesli v máji na 2,31 percenta, napriek tomu hodnota subindexu reálnych vkladov vzrástla. Výmenný kurz oproti doláru v máji klesol, ale to sa neprejavilo v subindexe kúpnej sily v cudzine, ktorý v máji vzrástol.
V budúcom období taktiež očakávame rýchly rast hodnoty indexu ESO, kvôli pozitívnemu vývoju rozhodujúcich ukazovateľov, ktoré vstupujú do indexu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rating, menuAlias = rating, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:02