StoryEditor

Bez masky s... Máriou Štranekovou

01.12.2005, 23:00
Bez masky s... Máriou Štranekovou

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
-- Kultúrny počin? Ten nás, dúfam, ešte len čaká. Zaregistrovala som skôr kultúrne zločiny, a to, že na kultúru nie sú peniaze. A to nie som pesimistka. Samozrejme, mám radosť z určitej podpory umenia a dúfam, že to pôjde len pozitívnym smerom.

Pri ktorých spoločenských a kultúrnych témach by ste si najradšej nasadili masku?
-- Jednoznačne politika a komercia. Reality šou a kvázihviezdy Superstar. Televízia a médiá všeobecne, a tým aj spoločnosť, sa točia len okolo šou, teda vlastne okolo ničoho a realita unikááá..

Správa, ktorá vami otriasla?
-- Správa o smrti je jednoznačne vec, ktorá mnou otrasie. (Chlapec zabitý niekým, komu sa nepáčili jeho vlasy, je dosť drsné!) Niektoré "vydarené" správy médií mnou skôr otrasú svojou naivitou -- napríklad, že na Slovensku je sliz z mimozemšťanov a podobné "drísty" v TV Markíza...

Ktorú slovenskú televíznu stanicu zapínate, keď "vypínate"?
-- Televízne programy pozerám len počúvaním popri tvorivej práci. A keď už, tak je to STV. No aj tam určite s radosťou vypínam telenovely.

Existuje zábavná televízna relácia, ktorá vás naozaj rozosmeje?
-- Môže byť SOS.

Ktorý filmový hrdina je vám najnesympatickejší?
-- Lara Croft. Radí sa medzi najpopulárnejšie filmové hrdinky, ale hlavne pre väčší hrudník a idealizáciu mužskej polovice sveta. A ešte všetci umelí hrdinovia, ktorí chcú akože zachrániť svet, a pritom nedokážu zachrániť ani samých seba.

Aká hudba by vám nikdy neprekážala pri práci?
-- Dobrý džez, vážna hudba, hudba, ktorá chce niečo povedať, nielen opakovať banálny refrén.

V ktorej kaviarni najradšej vysedávate?
-- Som verná kaviarni Verne, ale viac než na kaviarni mi záleží na spoločnosti so mnou vysedávajúcich ľudí.

Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali rajom?
-- Dá sa povedať, že veľa cestujem a so skúseností viem, že každý takzvaný Raj (v zmysle exotika, teplo, pláž...) sa môže zmeniť na peklo a naopak. Rajom tu na zemi nie je žiadne miesto, môžeme si ho vytvoriť iba my sami hocikde na zemeguli, kde sa práve nachádzame.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:33