StoryEditor

Nový Čechomor alebo všetko po starom

02.09.2005, 00:00
Čechomor sa ešte počas brázdenia domácich pódií spolu s početným Collegiom českých filharmoniků rozhodol kuť železo za horúca. Neutíchajúci záujem o folklór v príjemne uhladenej symfonickej podobe vystačil nielen na koncertný dvojalbum Proměny Tour 2003, ale taktiež na rovnomenné DVD. Neustále nahrávanie a vydávanie tých istých skladieb fanúšikom zjavne neprekážalo. S novým materiálom -- albumom Co se stalo nové (Sony / BMG 2005) -- sa Čechomor objavil až po piatich rokoch, aby zároveň oslávil pätnáste výročie svojej existencie.

Za komerčne orientovanou fúziou symfonického orchestra a kapely stál excentrický rocker a skladateľ Jaz Coleman (Killing Joke). Ten aranžoval a v Prahe nahrával symfonické verzie hitov slávnej losangelskej štvorice The Doors. Čechomor sa ešte počas brázdenia domácich pódií spolu s početným Collegiom českých filharmoniků rozhodol kuť železo za horúca. Neutíchajúci záujem o folklór v príjemne uhladenej symfonickej podobe vystačil nielen na koncertný dvojalbum Proměny Tour 2003, ale taktiež na rovnomenné DVD. Neustále nahrávanie a vydávanie tých istých skladieb fanúšikom zjavne neprekážalo. S novým materiálom -- albumom Co sa stalo nové (Sony / BMG 2005) -- sa Čechomor objavil až po piatich rokoch, aby zároveň oslávil pätnáste výročie svojej existencie.
Úkrok za české hranice
Zdrojom inšpirácie predchádzajúcich albumov boli staré ľudové spevníky alebo zbierky Františka Bartoša a Františka Sušila z roku 1835. Aktuálny album z tejto tradície nevybočuje. Nové sú snahy uviesť česko-moravské korene do širšie ponímaného kontextu world music. Samotní členovia album vnímajú ako prieskum súvislostí medzi krehkým svetom domácich ľudových piesní a hudobným slovníkom spriaznených kultúr. Snaha napredovať a prekročiť tieň najvydarenejšieho opusu Rok ďábla prinútila muzikantov k zmenám.
Inováciou je dvojica exotických hostí, českej verejnosti známa z festivalu world music Womad Praha 2000. Pôsobivé keltské smerovanie Čechomoru v piesni Zločin obohatil spevák Iarla O´Lionaird spievajúci v archaickej írskej galštine. Atmosféru večne zelených pastvín a strmých morských útesov evokujú aj gajdy a husle. Napätie prinášajú japonské samurajské bubny taiko v titulnej piesni Co sa stalo nové. Nepravidelná rytmizácia a vyburcovaná vojenská tematika pristanú novému Čechomoru asi najviac. Japonec Joji Hirota prezentuje vo valašskej piesni Malovaný kostel aj tradičnú flautu šakuhači. Častým kapelovým hosťom je Lenka Dusilová (Neber sobe, Do kostela zvonili). Naturálne morbídny text úvodnej piesne Hej, bystrá voda a niekoľkých ďalších prezrádza spôsob nenásilnej cesty, ktorou sa pred poldruha storočím šírili správy o zločineckých hrdlorezoch. Najväčším sklamaním je nevydarená bigbítová fraška Katuša.
Jasná otázka, nie odpoveď
Renomovaný britský producent Ben Mandelson tentoraz prílišnú dávku vynaliezavosti nepreukázal. V posledných rokoch pritom vytiahol na piedestál etno-punkovú kapelu Yat-Kha zo sibírskej republiky Tuva a podpísal sa pod nové projekty rómskeho trubkára a kapelníka Bobana Markoviča či fínskych Värttinä. Priaznivcov bývalej skupiny Českomoravská hudební společnost album určite nesklame, na otázku "Co sa stalo nové" však ponúka Čechomor len vyhýbavú odpoveď.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:10