StoryEditor

Penzijným fondom sa nepáčia dane

16.05.2007, 00:00

V Českej republike, Dánsku, Litve, Holandsku, Poľsku, Portugalsku, Slovinsku, Španielsku a vo Švédsku môžu výplaty dividend alebo úrokov zahraničným penzijným fondom (platby do zahraničia) zdaňovať viac ako domácim penzijným fondom. Európskej komisii sa to nepáči a začala zisťovanie pravidiel v týchto štátoch. Podľa komisie je takáto prax v rozpore so Zmluvou o EÚ a s Dohodou o EHP, lebo môže obmedziť voľný pohyb kapitálu. Členské štáty majú teraz dva mesiace na to, aby komisii odpovedali na jej výhrady. Úradné oznámenie je pritom prvým krokom konania pre porušenie povinnosti vyplývajúcej zo zmluvy.
"Európske odvetvie penzijných fondov sa sťažovalo na vyššie zdanenie penzijných fondov, pokiaľ podľa zmluvy vykonávajú svoje práva pri cezhraničnom investovaní," komentoval rozhodnutie László Kovács, eurokomisár pre dane a clá.
Vyššie zdaňovanie zahraničných penzijných fondov môže súvisieť kvôli výberu zrážkovej dane z výplat dividend a úrokov. Väčšina členských štátov pritom oslobodila domáce penzijné fondy zo zdaňovania dane z príjmov alebo z príjmov právnických osôb. Okrem toho obvykle väčšina členských štátov stanovila oslobodenie pri zdroji z prípadnej zrážkovej dane z dividend a úrokov vyplácaných domácim penzijným fondom. Pokiaľ takéto oslobodenie pri zdroji krajina nepraktizuje, uplatňuje väčšina štátov obvykle postup refundácie. Penzijný fond si môže uplatniť nárok na vrátenie zrážkovej dane. V praxi sa však stáva, že štát zdroja vyberá vyššiu daň z úrokov alebo dividend vyplácaných zahraničným fondom ako domácim.
Komisia si myslí, že to môže zahraničné fondy odrádzať od investícií v takomto členskom štáte. Rovnako to tiež sťažuje spoločnostiam pôsobiacim v tomto členskom štáte možnosť prilákať kapitál z týchto zahraničných penzijných fondov. Vyššie zdanenie zahraničných penzijných fondov môže obmedziť voľný pohyb kapitálu, ktorý chráni článok 56 Zmluvy o ES a článok 40 Zmluvy o EHP.
Komisia dostala viacero sťažností, a preto skúma situáciu v ďalších členských štátoch. Výsledkom jej zisťovania môže byť začatie ďalších konaní pre porušenie povinnosti zo zmluvy.
Komisia nemá informáciu o tom, akého objemu daňových výnosov sa týkajú prípady porušovania pravidiel zdaňovania v únii. Sumy v jednotlivých členských štátoch totiž závisia od ich daňových pravidiel a od toho, koľko cezhraničných investícií penzijné fondy urobili.

Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora
Európsky súdny dvor v prípade Denkavit z decembra 2006 o dividendách vyplácaných do zahraničia rozhodol, že vyššie zdanenie dividend a úrokov vyplácaných do zahraničia než domácich nie je v súlade so slobodami podľa zmluvy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:23