StoryEditor

Shrekova nočná mora

13.06.2007, 00:00
Premiéra. Zajtra vtrhne na naše plátna už po tretí raz zelený zlobor.

Po treťom pokračovaní Spidermana a Pirátoch Karibiku sa vo štvrtok dostane do našich kín aj dlhoočakávaný tretí príbeh zeleného zlobra Shreka. V Amerike mal film premiéru už pred mesiacom a doteraz tam stihol zarobiť vyše 330 miliónov dolárov. Stojí však za to?
Sir zlobor
V predchádzajúcom príbehu sa kráľovskí rodičia Fiony museli vyrovnať s tým, že ich zať je zlobor a že ani ich dcéra nie je práve krásavica. Teraz si Shrek musí zvykať na kráľovské povinnosti po tom, čo kráľ vážne ochorie. Navlieka sa do farebných pančucháčov a umelo sa usmieva na poddaných. Nebol by to však Shrek, keby každý jeho dobre mienený krok neskončil veľkou katastrofou. Byť "vládcom" mu skrátka nesedí a už sa nevie dočkať, kedy sa aj s Fionou bude môcť vrátiť do svojho špinavého močiara.
Osud to však chce inak - kráľ chorobe podľahne a pred smrťou vysloví želanie, aby sa Shrek s Fionou stali nástupníkmi trónu. Jedinou možnosťou, ako sa tomuto "bremenu" vyhnúť, je nájsť Fioninho pokrvného príbuzného - bratranca Artuša. Shrek sa preto vydáva na misiu. Chúťky na trón si však stále robí aj nadutý princ Krasoň. A neváha pre dosiahnutie cieľa využiť a zviesť Zlatovlásku, či podmaniť si odvrhnuté rozprávkové bytosti.
Najťažšia skúška však na Shreka ešte len čaká - a to prijať fakt, že sa stane otcom. Fiona je totiž tehotná a veľký zlobor sa po prvý raz v živote začína skutočne báť. Malí zloborovia ho začínajú strašiť v jeho snoch, upokojiť ho nedokážu ani verní priatelia - oslík a kocúr v čižmách.
Ešte dospelejšia rozprávka
Základná zápletka trojky je tak pomerne napínavá - len škoda, že to tvorcovia akosi nevedeli využiť. Chýba tu ľahkosť vtipu z prvého dielu; odkazy na kultové snímky či fenomény popkultúry, ktoré Shreka preslávili, treba hľadať pod lupou. Navyše, kým jednotka a dvojka výborne balansovali na hrane rozprávky a filmu pre dospelých, trojka sa miestami stáva pre deti takmer neprístupnou (poriadne morbídna je najmä pomalá smrť kráľa Harolda). Najzábavnejšie scény tvorcovia podobne ako v dvojke sústredili do úvodu, zvyšok filmu sa už viac moralizuje a prehovára do duší. Aj Artuš si akosi príliš rýchlo uvedomí "svoju povinnosť" miesto toho, aby bol trocha dlhšie spurným tínedžerom. Oživením mohlo byť "dievčenské komando" v podaní Snehulienky, Popolušky a Šípovej Ruženky, len škoda, že ich "hláškam" nepridal scenár trocha viac korenia.
Trikrát a dosť? Asi nie
Shrek Tretí sa do 90 minút pokúsil zhrnúť všetko - staré známe aj nové postavičky, napínavú akciu, nejaké to poučenie, strach o budúcnosť... V konečnom dôsledku však nič z toho nedostalo taký priestor, aký by si zaslúžilo. Lepšie by bolo použiť osvedčené, že "menej je niekedy viac". A takisto "trikrát a dosť". Shrek sa už totiž nemá kam posunúť - zlo bolo potrestané, kráľovstvo má vládcu a rodina je kompletná. Nastal čas nechať zeleného zlobra navždy vo svojom močiari. Avšak také jednoduché to asi nebude. Tvorcovia už teraz plánujú ďalšie dve pokračovania. A dokonca je známy už aj rok najbližšej premiéry - 2010. "Za" sú aj herci, čo postavám prepožičali hlasy. Otázne však zostáva, nakoľko by boli ďalšou časťou nadšení diváci.

01 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc pre Trenčiansky hrad
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:40