StoryEditor

Bez masky s... výtvarníkom Erikom Binderom

Bez masky s... výtvarníkom Erikom Binderom

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
-- Všetko okolo kultúrneho koncentračného dinoparku nového národného divadla. Za prostriedky použité pri výstavbe tohto mauzólea mohlo byť na celom území Slovenska rôznej kultúry až-až.

Pri ktorých spoločenských a kultúrnych témach by ste si najradšej nasadili masku?
-- V poslednom čase sa v hlavnom meste treba vyhýbať kravinám, ktoré sa človeku stavajú do cesty na každom kroku. Nie som si istý, či nejde o pascu nastraženú teroristami na opitých anglických turistov, ktorí sa tu rozmohli.

Správa, ktorá vami otriasla?
-- Keď mi svorne oznámili politické strany, že by boli rady, keby som bol budúcim slovenským premiérom. Neviem, či to vezmem...

Ktorú slovenskú televíznu stanicu zapínate, keď "vypínate"?
-- Keď vypínam, nevnímam.

Existuje zábavná televízna relácia, ktorá rozosmeje aj výtvarníka?
-- Nestačím sa smiať nad množstvom populárnych relácií a reality šou, televízor je preto schovaný z bezpečnostných dôvodov v pivnici, aby som od smiechu nepraskol.

Ktorý filmový hrdina je vám najnesympatickejší a prečo?
-- Nedávno som videl írsky film Padlé ženy, ktorý bol natočený podľa skutočnosti. Boli v ňom rádové sestry týrajúce ženy, ktoré sa často previnili tým, že boli znásilnené alebo vybočovali z normy... Je strašidelné a nebezpečné, keď akákoľvek fanaticky nasledovaná viera inkvizítorsky mrzačí životy.

Aká hudba by vám nikdy neprekážala pri výtvarnej tvorbe?
-- Určite tá, ktorú nepočujem. V poslednom čase rád počúvam rôzne internetové rádiá. V tejto chvíli je to stanica Limbik Frequencies. Mám rád reggae -- Sizzla, Capleton, dancehall, hip-hop -- rešpekt A.M.O, Zverina, Jazzy, Vec, Jedi Mind Tricks.

Ovplyvnilo niekedy nejaké literárne dielo vašu prácu?
-- Literatúra ma ovplyvňuje celkovo, a nie len vo vzťahu k mojej práci. Praktickou klasikou pre život vo vesmíre a vôbec je Stopárov sprievodca po Galaxii od Douglasa Adamsa. V manželskom živote mi pomohli zenové príbehy a výber poviedok od I. B. Singera Stará láska. Ma výchovu detí mi niekedy nestačí ani celá produkcia vydavateľstva Portál.

V ktorej kaviarni najradšej vysedávate?
-- To, bohužiaľ, nemôžem prezradiť, lebo už teraz je problém nájsť v nej voľné miesto.

Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali rajom?
-- Máme to šťastie, že také miesto máme dokonca tu doma -- Slovenský raj. Navrhujem takto premenovať náš štátny útvar.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 17:08