StoryEditor

Termín na zaplatenie dane sa kráti

25.04.2007, 00:00

Daňovník platí daň v termíne, ktorý určuje zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku. Na rok 2007 je vyrubená ročná daň z nehnuteľností splatná naraz do 31. mája 2007 vtedy, ak správca dane vo všeobecne záväznom nariadení neurčil na rok 2007 splátky tejto dane. Ak správca dane v nariadení obce určil splátky dane, bol povinný zaplatenie prvej splátky dane určiť do 31. mája 2007. Ak správca dane neurčí všeobecným záväzným nariadením inak, podľa zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady musí byť daň z nehnuteľnosti vyrubená do 15. marca a zaplatená do 31. marca. Obce si teda vo svojich nariadeniach môžu určiť termíny výmerov a platieb. Ak daňovníkovi vznikla daňová povinnosť (nadobudol nehnuteľnosť), musel podať daňové priznanie do 31. januára. V prípade nadobudnutia nehnuteľnosti vydražením musí podať priznanie do 15 dní od vzniku daňovej povinnosti. "V týchto dňoch mesto Košice doručuje daňové výmery a predpokladáme, že do konca apríla ich občania dostanú," informuje Tibor Ičo, hovorca mesta. Ak ročná daň v Košiciach nepresahuje 1 200 korún u fyzickej osoby a 15-tisíc u právnickej, musí ju zaplatiť do 15 dní od doručenia výmeru. V prípade vyššej dane môžu daňovníci Košíc vo výmere očakávať štyri splátky. Prvú musia uhradiť do 31. mája, druhú do 30. júna, ďalšiu po prázdninách do 30. septembra a poslednú do 30. novembra.
Bratislavské zastupiteľstvo rozhodlo, že daň nižšia ako sto korún sa nebude vyrubovať, a teda ani vyberať. "Ak ročná daň v hlavnom meste nepresahuje 2-tisíc korún u fyzických osôb a 20-tisíc u právnických osôb, musia ju zaplatiť do 31. mája," hovorí Eva Chudinová, hovorkyňa magistrátu Bratislavy. V prípade vyššej dane ju budú mať rozloženú, podobne ako v Košiciach, do štyroch splátok, rozdiel je len v druhej splátke, ktorú musia zaplatiť do 31. júla. V Bratislave je vo všeobecne záväznom nariadení definovaná možnosť zaplatiť v prvej splátke aj daň rozloženú do viacerých splátok. V ďalších mestách o tom zmienka nie je, ale magistrátom určite nebude prekážať, ak tak urobíte.
V Banskej Bystrici sa vyrubuje aj daň nižšia ako sto korún. "Daňovníkom by mal byť doručený platobný výmer najneskoršie do 15. mája. Prvá splátka dane z nehnuteľností je splatná do 31. mája a druhá splátka do 1. októbra," hovorí Fedor Mikovič, tlačový tajomník primátora mesta.

Vznik daňovej povinnosti
Daňová povinnosť vzniká 1. januára nasledujúci rok po nadobudnutí nehnuteľnosti a končí 31. decembra v roku v ktorom daňovníkovi zanikne vlastníctvo k nehnuteľnosti. Ak sa však daňovník stane vlastníkom nehnuteľnosti 1. januára, vzniká daňová povinnosť týmto dňom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 03:26