StoryEditor

V budúcom roku by malo ísť na slovenskú vedu takmer 8 miliárd korún

11.11.2005, 15:51
Autor:
TASRTASR
Takmer osem miliárd korún by malo ísť v budúcom roku podľa ministra školstva Martina Fronca na vedu a výskum. Je to podľa neho dvojnásobok v porovnaní s rokom 2002. Napriek tomu je Slovensko s podielom výdavkov na vedu na úrovni 0,56 percenta HDP na chvoste štátov Európskej únie.

Takmer osem miliárd korún by malo ísť v budúcom roku podľa ministra školstva Martina Fronca na vedu a výskum.
Je to podľa neho dvojnásobok v porovnaní s rokom 2002. Napriek tomu je Slovensko s podielom výdavkov na vedu na úrovni 0,56 percenta HDP na chvoste štátov Európskej únie. Fronc očakáva, že ďalšie financie budú slovenskí vedci získavať zo 7. rámcového programu EÚ. Prostredníctvom neho by v únii malo ísť na tento účel v rokoch 2007 až 2013 viac ako 72 miliárd EUR (takmer tri bilióny korún).
Okrem finančnej podpory je podľa eurokomisára pre vedu Janeza Potočnika zo Slovinska potrebné prispôsobiť výchove mladých vedcov vzdelávacie systémy a posilniť mobility výskumníkov. Hoci je podľa neho súčasná situácia v podpore výskumu lepšia, ako v minulosti, EÚ sa v tejto oblasti musí naďalej zlepšovať. Európa totiž stále zaostáva v investíciách do vedy napríklad v porovnaní s USA. Potočnik ocenil vládny program MINERVA určený na podporu inovácií.
K tomu, aby sa o výskum zaujímala aj širšia verejnosť, by podľa ministra Fronca mali pomôcť aj médiá. Preto dnes ministerstvo školstva (MŠ) usporiadalo v rámci Týždňa vedy na Slovensku konferenciu Veda - spoločnosť - médiá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:39