StoryEditor

Čo s elitou? Doktorandi stále končia za hranicami

09.06.2005, 00:00
Zdaňovanie štipendií. Nemožnosť využívať zamestnanecké ani študentské výhody. Obmedzené možnosti ubytovania. Nedostatočné podmienky pre profesionálny rast vo vyštudovanom odbore. Aj také sú podľa zistení HN dôvody zotrvania mladých vedcov v zahraničí.

Zdaňovanie štipendií. Nemožnosť využívať zamestnanecké ani študentské výhody. Obmedzené možnosti ubytovania. Nedostatočné podmienky pre profesionálny rast vo vyštudovanom odbore. Aj také sú podľa zistení HN dôvody zotrvania mladých vedcov v zahraničí. "Problémom nie je odchod doktorandov do zahraničia, ale slabá motivácia pre ich návrat," vysvetľuje prezident Slovenskej rektorskej konferencie Juraj Sinay. Hoci počet študijných miest na vysokých školách sa za posledné tri roky zvýšil o polovicu a mierne stúpol aj počet doktorandov v Slovenskej akadémii vied, podľa odborníkov to nestačí.

Lukratívne zahraničie

"Udržať si kvalitného doktoranda je problém," zhodnotil riaditeľ Výskumného ústavu zváračského Peter Klamo. Dôvodom je najmä troj- až štvornásobne výhodnejšia ponuka zahraničných výskumných inštitúcií, resp. zahraničných spoločností pôsobiacich na Slovensku. Podobnú skúsenosť majú aj rektori vysokých škôl. "Chýbajú nám najmä doktorandi v priaznivo sa vyvíjajúcich oblastiach ako sú informačné technológie či stavebníctvo," zhodnotil rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák. Podľa jeho kolegu z Technickej univerzity Sinaya sa však situácia zlepšuje - na jedno miesto sa, na rozdiel od minulosti, hlásia aj dvaja až traja záujemcovia. Vysoké školy sa pritom nemusia obmedzovať len počtom študijných miest pridelených ministerstvom školstva. Interných doktorandov môžu financovať aj z vlastných zdrojov. Minister školstva Martin Fronc v tejto súvislosti pripomína - za každého absolventa doktorandského štúdia dostávajú školy od štátu prémiu 600-tisíc Sk.

Granty a objednávky
Predseda parlamentného školského výboru Ferdinand Devínsky považuje za nevyhnutné vytvoriť prostredie, ktoré doktorandov nezaťaží základnými existenčnými problémami. Rovnako dôležitá je možnosť získať finančne zaujímavý grant a budovať svoj tím. "Máme zopár výborných ľudí v zahraničí, ktorí sa chcú vrátiť," potvrdzuje riaditeľ Agentúry na podporu vedy a techniky Stanislav Hlaváč. Pomôcť by mohol aj nový model financovania vedy a techniky, ktorý u doktorandov vyvolal už pozitívne reakcie. "Ak je doktorand dobrý, ovláda jazyky a má prehľad, dokáže získať zaujímavý grant," zhodnotila štatutárna zástupkyňa Asociácie doktorandov Slovenska Gabriela Gregušová. Riešením je aj spolupráca s praxou - možnosti slovenského trhu sú však podľa Klama obmedzené. "Niektoré špičkové výskumné prístroje sú vzhľadom na počet objednávok využité len na 20 percent." Podľa Františka Bruckmayera z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR je o práce mladých vedcov zo strany zamestnávateľov záujem. "V niektorých prípadoch by sa však viac žiadalo prispôsobiť potrebám praxe."

Študijné miesta na vysokých školách
2002 600
2003 942
2004 1 200
2005 1 200

Štipendiá pre interných doktorandov poskytnuté MŠ SR (v mil. Sk)
2002

257,0 (informatívny údaj)

2003

277,6

2004

358,5

2005

450,0 (predpoklad)

Zdroj: MŠ SR 

Štipendiá doktorandov vysokých škôl po valorizácii
Rok

Pred dizertačnou skúškou 

Po dizertačnej skúške

2002

7 220 Sk 7 970 Sk

2005

12 130 Sk 14 220 Sk
Zdroj: MŠ SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:32