StoryEditor

Vyšetrovateľ definitívne zastavil stíhanie z korupcie obvinených kontrolórok

21.06.2005, 17:56
Autor:
TASRTASR

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii definitívne zastavil trestné stíhanie dvoch kontrolórok Slovenskej obchodnej inšpekcie vlani obvinených zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody.
"Zastavenie trestného stíhania nadobudlo právoplatnosť 13. apríla tohto roku, pretože je nepochybné, že skutok, pre ktorý bolo vedené, sa nestal," informoval dnes novinárov v Košiciach Ivan Vanko, právny zástupca jednej z obvinených kontrolórok Márie Hercegovej. Ako sama uviedla, tlačovú besedu sa rozhodla zvolať s cieľom očistiť svoje meno. "Aby sa verejnosť dozvedela, aká je pravda a čo sa ďalej deje. Kauza sa spravodlivo vyšetrila, nebránila som sa vyšetrovaniu, chcela som, aby sa to vyšetrilo, pretože od začiatku som tvrdila, tvrdím a viem, že som nevinná, že som úplatok nezobrala. Teraz by som chcela, aby sa usporiadalo aj to, čo sa dialo následne," povedala Hercegová.
Kauza, ktorá prepukla vlani v lete, bola medializovaná a nielen poškodila jej meno, ale v konečnom dôsledku viedla ku strate zamestnania. Hercegová pracovala v obchodnej inšpekcii 33 rokov. Paradoxne, hoci tento rok s červeným diplomom ukončila štúdium na Technickej univerzite v Košiciach, neprešla internou kvalifikačnou skúškou pre výkon štátnej služby. Výpoveď dostala k 30. marcu, odvtedy je nezamestnaná.
Kontrolórku spolu s mladšou kolegyňou obvinili z prevzatia štvortisícového úplatku v istej košickej predajni vlani v auguste. Išlo o anonymné telefonické udanie z októbra 2003, pričom po dvetisíc korún mali zobrať za priaznivejší záznam o kontrole. O telefonáte riaditeľovi košickej krajskej inšpekcie však neexistuje záznam. Prípad ale oznámil ústrednému inšpektorátu v Bratislave a tak sa kauza dostala do rúk polície.
Hercegová odmietla špekulovať o pozadí prípadu a tvrdí, že dodnes si kladie otázku, kto mohol mať záujem jej uškodiť. Pripustila však, že hoci sama neprejavila iniciatívu, v čase vypuknutia kauzy sa jej meno spomínalo v súvislosti s možným kariérnym postupom. Do SOI sa už vrátiť nemieni a zvažuje podanie trestného oznámenia za krivé obvinenie a ďalšie právne kroky na ochranu osobnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 18:55