StoryEditor

Funkcionár SFZ vzal úplatok, Laurinec zatiaľ zdržanlivý

06.03.2007, 17:15
Autor:
SITASITA
Polícia dnes v popoludňajších hodinách zadržala zastupujúceho generálneho sekretára Slovenského futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho priamo pri preberaní úplatku.

Polícia dnes v popoludňajších hodinách zadržala zastupujúceho generálneho sekretára Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Vladimíra W. Ako agentúru SITA informoval zástupca hovorcu Prezídia PZ SR Viktor Plézel, vysokého futbalového funkcionára policajti z Úradu boja proti korupcii zadržali priamo pri preberaní úplatku.

Podľa policajného prezidenta Jána Packu bude funkcionár obvinený z brania úplatku. "Úplatok nebol veľký. Zobral ho od osoby v postavení agenta za prestup hráča," povedal J. Packa. Zdôraznil, že polícia má prípad kompletne zadokumentovaný, takže predpokladá, že v tomto prípade bude vyšetrovateľ žiadať väzbu.

Prezident SFZ František Laurinec bol pri komentovaní tohto črtajúceho sa korupčného škandálu zatiaľ zdržanlivý. "O zadržaní pracovníka zväzu som sa dozvedel len sprostredkovane," uviedol pre agentúru SITA šéf zväzu. "Hneď som kontaktoval pána riaditeľa protikorupčnej jednotky a ten ma informoval, že veci sa vyšetrujú. Zatiaľ sa k záležitosti nechce bližšie vyjadrovať a dohodli sme sa na zajtra, keď ma bude o prípade informovať," povedal Laurinec.

Podľa F. Laurinca SFZ zatiaľ nemôže ku kauze vydať oficiálne komuniké. Poskytne ho až keď bude mať dostatok podkladov a vyjadrenie kompetentných orgánov. "Nemôžeme špekulovať o veciach, kým nemáme podklady. Ak ich získame, budeme okamžite informovať," doplnil prezident SFZ.

Zadržaný Vladimír W. je dlhoročným predsedom ligovej komisie SFZ, športovým riaditeľom SFZ, šéfom matriky SFZ a od 1. januára 2007 aj zastupujúcim generálnym sekretárom zväzu za Dušana Tittela, ktorý v tejto funkcii skončil k 31. decembru 2006. Vladimír W. mal zastávať funkciu generálneho sekretára SFZ až kým nebude uzavreté výberové konanie.

Dnešné zadržanie Vladimíra W. vyznieva bizarne v súvislosti s jeho decembrovým vyjadrením pre denník SME, v ktorom reagoval na rozhovor s nemenovaným ligovým futbalistom. Ten anonymne upozornil na korupčné praktiky v slovenskom futbale. "Korupcia je predobrazom celej našej spoločnosti, je to, bohužiaľ, celospoločenské zlo, neobišla zrejme ani futbal," citovalo SME 19. decembra 2006 Vladimíra W. "Len čo vyšli články, nielen vo vašom denníku, ale aj v ostatných médiách o korupcii a objavili sa aj konkrétne zápasy, v ktorých sa niečo malo diať, rozhodol som sa iniciovať vyšetrovanie spomínaných zápasov. Korupcia je pliagou v slovenskom futbale a my ju chceme odhaľovať a trestať," povedal vtedy a dodal: "Nerozumiem však tomu, čo sa stalo v pondelok, keď na jednej strane vo vašom denníku tvrdíte, že korupcia je v ligových kluboch a ilustračná fotografia prináša hanlivý transparent proti Slovenskému futbalovému zväzu, ktorý proti korupcii vyzýva a bojuje. Ak už, tak tam mal byť prinajmenšom dokument, ktorý by osvetľoval, o ktoré kluby konkrétne ide."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 12:07