StoryEditor

V Bratislave sa bude v sobotu konať demonštrácia proti vstupu Turecka do EÚ

15.07.2005, 13:04
Autor:
TASRTASR

V Bratislave sa bude v sobotu konať demonštrácia proti vstupu Turecka do Európskej únie. Usporiada ju občianska iniciatíva Hlas pre Európu a jej cieľom je apelovať na politikov, aby EÚ nezačala prístupové rokovania s Tureckou republikou.
Demonštrácia, ktorá je súčasťou celoeurópskej informačnej kampane Voice for Europe, sa začne o 10. hodine pred budovou Ministerstva vnútra SR na Pribinovej ulici. Zhromaždenie sa potom presunie cez Šafárikovo námestie a Námestie SNP až na Mierové námestie pred Prezidentský palác, informoval TASR Richard Revay z občianskej iniciatívy.
Počas protestného pochodu a zhromaždenia sa občania môžu zapojiť do petičnej kampane. Organizátori zastávajú názor, že možný vstup Turecka do EÚ predstavuje zásadné riziko pre európsku integráciu. Všetky hypotetické výhody začlenenia Turecka pritom možno podľa nich dosiahnuť formou privilegovaného partnerstva.
Súčasťou demonštrácie bude vypustenie balónov vo farbách vlajky EÚ. Organizátori kampane vyzývajú politikov, aby rovnako "nechali odletieť" myšlienku plnoprávneho členstva Turecka v únii. Balóny sú zároveň symbolom krehkej podstaty integračného procesu: ak sa príliš nafúknu, prasknú, uviedol Revay.
Informačná kampaň Voice for Europe sa začala v stredu 13. júla v Budapešti a po Bratislave pokračuje vo Viedni. Pripoja sa tiež Paríž, Londýn, Brusel, Praha, Luxemburg, Helsinki, Kodaň, Štokholm, Berlín, Varšava a Vilnius.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:24