StoryEditor

Pri hasení lesného požiaru v Tatrách rátajú s medzinárodnou pomocou

01.08.2005, 10:53
Autor:
TASRTASR

Pri hasení rozsiahleho lesného požiaru vo Vysokých Tatrách rátajú s medzinárodnou pomocou. Do boja s ohňom, ktorý už zasiahol asi 250 hektárov kalamitného územia, by sa mali zapojiť dva vrtuľníky s bambi vakmi zo susedného Maďarska.
"Už som dal príkaz svojim pracovníkom, aby požiadali o medzinárodnú pomoc cez úrad civilnej ochrany s tým, že v pondelok v ranných hodinách spresníme, či bude skutočne potrebná. Zatiaľ sme ich vyrozumeli, aby boli pripravení," povedal po skončení dnešného podvečerného krízového štábu prednosta Obvodného úradu v Poprade Milan Baran.
V čase, keď krízový štáb začal rokovať, v Smokovci sa spustil skromný letný dážď. V horných partiách lesa, kde sa oheň rozširuje, však nepršalo vôbec. "Keď tu spŕchlo tých sedem kvapiek, volali sme na Sliezsky dom, tam nebolo o daždi chyrovať," vysvetlil Baran.
Veliteľ zásahu Miroslav Kanaš spresnil, že žiaden objekt nie je bezprostredne ohrozený. Oheň je ďaleko od Sliezskeho domu. Horí polom, ale aj zdravý les. Miestami sú navŕšené vývraty a polomy do výšky dva až päť metrov. Zasahovať tam možno iba zo vzduchu, aj preto sa rozhodli požiadať o medzinárodnú pomoc. Podľa neho okrem vrtuľníkov z Maďarska by mohli v prípade potreby pomôcť ďalšie dva z Česka.
Škody spôsobené požiarom vyčíslili krátko pred poludním na 12,5 milióna korún. "Zničených bolo 15 tisíc kubíkov dreva. Sú to priame škody. Aké budú environmentálne škody, to si zatiaľ netrúfame odhadnúť," povedal Ľubomír Diča zo Štátnych lesov TANAP-u. Doplnil, že o pomoc pri vyhodnocovaní týchto škôd požiadajú ministerstvo životného prostredia. Predpokladá, že pôjde o miliardové škody. "Požiar pokračuje. Nasadili sme 150 našich ľudí, ktorí v súčasnosti prekopávajú územie pod Sliezskym domom, kde oheň už takmer zasahuje do kosodreviny. Zhoršuje sa však viditeľnosť a otázkou je, či vrtuľníky a čmeliaky budú môcť naďalej lietať," konštatoval Diča. Pre TASR dodal, že ide o najrozsiahlejší požiar v povojnovej histórii Tatier.
sv tal Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:37