StoryEditor

SMK: Za odvolaním veľvyslanca stojí SNS

23.11.2006, 16:31
Autor:
SITASITA

Strana maďarskej koalície (SMK) vyzvala ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, aby vysvetlil dôvody odvolania veľvyslanca vo Švédsku Alojza Mészárosa. SMK je presvedčená, že Kubiš sa chce zavďačiť nacionálne orientovanej časti vládnej koalície a zároveň nepobúriť zahraničie. Preto jedného slovenského Maďara na poste nechal. Bývalý štátny tajomník MZV SR József Berényi vyhlásil, že hoci Mészárosa nominovala SMK, nikdy nebol jej funkcionárom ani poslancom. Je to univerzitný profesor, do menovania pôsobil na Slovenskej technickej univerzite. Do Štokholmu odišiel tento rok.
Kubiš by mal namiesto spolitizovania veľvyslancov najskôr obsadiť voľné posty v Európe a inde a odvolať tých, ktorí presluhujú, čiže sú vonku viac ako štyri roky. Berényi ďalej pripomenul, že Slovensko už dva roky nemá veľvyslanca v Londýne. Zo štyroch ľudí, ktorým minister nepredĺžil mandát, sú traja v zahraničí najmenej štyri roky, takže mohli byť stiahnutí aj bez toho, aby sa ich odchod politizoval. Kubiš okrem Mészárosa sťahuje ďalšieho nominanta SMK, manžela europoslankyne Edit Bauer Viktora Bauera z veľvyslaneckého postu v Turecku. Z Vatikánu má odísť Dagmar Babčanová, navrhnutá KDH a z Prahy spisovateľ Ladislav Ballek. Kedysi ho navrhla SDĽ, ktorá je teraz súčasťou Smeru-SD. "Dnes už ťažko niekto považuje pána Balleka za politického nominanta," dodal Berényi.
SMK sa nepáči, že minister zahraničných vecí v minulosti dvakrát nepohrdol podporou bývalej vládnej koalície a teraz odvoláva ľudí, menovaných s rovnakou podporou. Berényi pripomenul, že prvá Dzurindova vláda podporovala Kubišovu nomináciu za generálneho tajomníka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), za druhej Dzurindovej vlády Berényi ako štátny tajomník presadzoval Kubiša ako splnomocnenca Európskej únie pre strednú Áziu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 12:38