StoryEditor

Tender zastavený, nové eurodoklady ohrozené

16.02.2006, 23:00
Lukratívny tender - vydávanie nových občianskych preukazov formátu Európskej únie. Jeden z uchádzačov v novom tendri súťažné podklady napadol. "Myslíme si, že podmienky, tak ako ich vyžaduje ministerstvo, dokáže splniť iba jedna firma."

Vydávanie nových občianskych preukazov formátu Európskej únie sa opäť komplikuje. Pôvodne mali byť už v januári, dnes je však ohrozený aj júlový termín. Jeden z uchádzačov v novom tendri, cez ktorý chce ministerstvo vnútra nakúpiť vyše dva milióny čistopisov občianskych preukazov a milión vodičských preukazov, totiž podľa informácií HN súťažné podklady napadol.

Len jedna firma?
Zastupuje ho advokátska kancelária exministra spravodlivosti Jána Čarnogurského. "Myslíme si, že podmienky, tak ako ich vyžaduje ministerstvo, dokáže splniť iba jedna firma," upozorňuje Viera Kolláriková z advokátskej kancelárie. Rezort vnútra napríklad žiada, aby uchádzač mal za sebou už minimálne päť podobných projektov.
Ide pritom o lukratívny tender - len čistopisy občianskych preukazov na najbližšie štyri roky by totiž mali stáť približne 255 miliónov korún. "Keďže sme na ministerstve so sťažnosťou neuspeli, obrátili sme sa priamo na Úrad pre verejné obstarávanie." Hovorkyňa úradu Helena Fialová pripomína, že kým o námietke nerozhodnú, celá súťaž je zastavená. "Či sa termín podarí dodržať alebo nie, neviem povedať. Ide to mimo nás." Úrad musí rozhodnúť do 13. marca.

(Ne)reálny termín
Kolláriková zdôrazňuje, že proti podkladom sa odvolala iba jedna firma - ich klient. Ten si nepraje byť zverejnený. "Dá sa však predpokladať, že ďalší uchádzači podajú námietky proti vyhodnoteniu súťažných ponúk." V tom prípade sa zopakuje námietkové konanie a celá súťaž sa natiahne o ďalší mesiac. "Potom by bol termín prvého júla skôr nereálny," predpokladá advokátka. Pesimistický je aj podpredseda Výboru NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie Ľubomír Vážny. Štandardná súťaž - ak nie sú žiadne námietky ani žiadosti o nápravu - trvá podľa neho tri až štyri mesiace. "Firma, ktorá vyhrá, potrebuje tiež priestor na nákup technológie a bezpečnostné prvky. Ak teda súťaž vyhlásili v decembri, dodržať júlový termín je prakticky nemožné." Dodal, že ak sú podklady súťaže skutočne diskriminačné, úrad bude musieť celú súťaž zrušiť.

Ministerstvo bez obáv
Takýto osud mal prvý tender na občianske preukazy. Do súťaže sa prihlásili traja uchádzači, ktorí v stanovenom termíne predložili svoje ponuky. Ani jeden z nich však nesplnil podmienky účasti. V tomto prípade trval celý proces sedem mesiacov. Rezort vnútra sa však oneskorenia termínu neobáva. "Termín vydávania nových občianskych preukazov vo formáte Európskej únie zostáva nezmenený," povedala HN Zuzana Kmeťová z komunikačného odboru.

Ako by mali vyzerať preukazy:
- nový preukaz bude mať podobu polykarbonátovej karty
- bude obsahovať viaceré ochranné prvky: optický variabilný prvok, difrakčné prvky či ochranný prúžok
- jeho súčasťou bude elektronicky nasnímaná tvár a podpis
- v nových preukazoch bude jednoznačne uvedené štátne občianstvo, čím sa predíde problémom pri vstupe do krajín EÚ (v doterajších dokladoch totiž tento údaj chýba)
zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:21