StoryEditor

SDKÚ: Novou ministerkou práce má byť Iveta Radičová

14.10.2005, 16:11
Autor:
TASRTASR

Novou ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny sa má stať sociologička Iveta Radičová. Rozhodlo o tom na dnešnom rokovaní Prezídium SDKÚ. Stane sa tak prvou ženou v druhej Dzurindovej vláde. Definitívne to má potvrdiť v sobotu ústredná rada strany v kúpeľoch Sliač.
Dzurinda uviedol, že pre tento svoj návrh získal konsenzuálnu podporu všetkých členov prezídia. "Nám všetkým ide o to, aby tá nominácia bola aj odborná, aj politicky akceptovateľná, aby bola predovšetkým pre Slovensko a aby bola aj pre SDKÚ prínosná," povedal dnes premiér a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Pripomenul, že Radičová je členkou mnohých slovenských grémií, ale aj medzinárodných inštitúcií, ktoré sa zaoberajú problematikou sociálnej politiky, zamestnanosti či integrácie rómskych spoluobčanov do spoločnosti.
"V konečnom dôsledku je dôležité, aby reformy boli úspešné, aby človek, ktorý príde po ministrovi Kaníkovi sa aktívne zapojil do ich vyladenia a vylepšenia," uviedol. Podľa Dzurindu stojí pred vládou ešte mnoho výziev, ako napríklad reforma dôchodkového systému, trhu práce, sociálnych dávok. Ďalšou agendou novej ministerky by mohli byť menej frekventované témy ako týrané deti, či adopcie, dodal Dzurinda.
Radičovej ponúkol položartom post ministra práce odstupujúci minister Ľudovít Kaník už 6. októbra na stretnutí s rodičmi, ktorí podporujú nezaopatrené deti. "To s mojím rozhodnutím nemá ani najmenšiu súvislosť," uviedol Dzurinda.
Termín nominácie Radičovej na post ministra práce oznámi Dzurinda po skončení sobotného rokovania ústrednej rady SDKÚ.
Radičová nahradí vo funkcii Ľudovíta Kaníka, ktorý 5. októbra oznámil, že 13. októbra podá demisiu. Prezident Ivan Gašparovič však už avizoval, že jeho demisiu prijme až po 17. októbri.
Minister Kaník sa pre odchod z ministerského kresla rozhodol po zrelej úvahe, dobrovoľne a sám. Odmietol špekulácie, že by ho k abdikácii donútil premiér. Zdôraznil, že on a jeho rodina urobili chybu, keď rodinná firma požiadala o príspevok zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Za chybu to považuje preto, že nedocenil, ako sa škandalizácia používa ako nástroj mocenského boja.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:15