StoryEditor

Na sudcov ÚS je nominovaných sedem kandidátov

16.11.2006, 17:13
Autor:
TASRTASR

V parlamente je sedem návrhov na kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorí sa budú uchádzať o dôveru poslancov na decembrovej schôdzi. Členom Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR sa predstavia 21. novembra.
Kandidátom je generálny riaditeľ sekcie MS SR Štefan Minárik, ktorého navrhla Slovenská únia nezávislého súdnictva. O dôveru poslancov sa chce uchádzať aj súčasný a dlhoročný sudca ÚS Štefan Ogurčák, ktorého nominoval podpredseda súdu Eduard Bárány.
Predseda prešovského krajského súdu Igor Burger je nominantom predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Kresťanskí demokrati nominovali diplomata a vysokoškolského učiteľa, ktorý v súčasnosti pôsobí na veľvyslanectve v Londýne, Mareka Šmida.
Kandidátom Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach je advokát a vysokoškolský pedagóg Ján Husár. Notárska komora navrhla notára Miroslava Duriša. Svojho kandidáta navrhol aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka, je ním advokát Rudolf Tkáčik.
Poslanci budú na decembrovej schôdzi voliť dvoch kandidátov, aby doplnili ich počet na 18. Ich mená následne predložia prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý z nich vyberie deviatich sudcov súdu, vrátane predsedu a podpredsedu. Kandidátmi sa už stali minister spravodlivosti Štefan Harabin, sudcovia ÚS SR Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros, ako aj Sergej Kohut, Alexander Fuchs, Peter Vojčík, Ladislav Orosz, Peter Brňák, Marianna Mochnáčová, Miloslava Čutková, Milan Ľalík, Želmíra Šebová a Mária Trubanová. V minulom volebnom období sa kandidátmi stali Tibor Kubik, Iveta Marušáková a Darina Ličková, ktorá sa už kandidatúry vzdala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:57